Singer-songwriter Joey Vriend presenteert debuutalbum

Algemeen
Joey Vriend is altijd bezig met muziek.
Joey Vriend is altijd bezig met muziek. (Foto: Marco Bakker)

Joey Vriend (29, geboren in Hoorn en getogen in Wognum) was enige tijd bezig met zijn debuutalbum. En die is nu klaar! Hiding at first light en is te koop vanaf 9 oktober! Maar dat is niet de enige verandering in zijn leven. “Een paar jaar geleden ben ik gaan werken in Heerhugowaard, ik werk met mensen met ernstige (psychiatrische) problematiek in een gesloten setting, waar ik onder meer muziekbegeleiding geef. Toevallig ligt Heerhugowaard ook centraal als uitvalsbasis voor optredens. Met muziek ben ik altijd bezig”, lacht Joey.

In Wognum groeide de singer-songwriter op en het West-Friese dorp betekent nog veel voor hem. “Ik heb veel goede jeugdherinneringen en maakte daar veel mee. Ik begon daar met liedjes schrijven. Mijn familie en vrienden wonen nog in Wognum. Ik ga dus regelmatig op bezoek en voel me er altijd thuis. Toch geloof ik erin dat weg zijn uit de vertrouwde omgeving goed is voor mijn ontwikkeling. Zo biedt elke omgeving, zo voelt het voor mij, weer nieuwe inspiratie. Zo heb ik in Heerhugowaard ook een aantal nummers geschreven die op het album zijn verschenen.”

Gitaar

Joey begon omstreeks zijn 18e jaar met gitaarspelen en heeft dat nooit meer losgelaten. “Ik speel vrijwel elke dag en per week schrijf ik gemiddeld twee nieuwe nummers. Ik heb eigenlijk voor meerdere albums al materiaal klaar. Vrij snel nadat ik mijn eerste gitaarakkoorden speelde, begon ik eigen melodieën te componeren. Later deed ik dat ook op piano. Dit heeft bij mij altijd prioriteit gehad en ik haal hier nog steeds de meeste voldoening uit. Het is een stukje van mezelf wat ik erin kan leggen, maar ik besef me maar al te goed dat het een lange en moeilijke weg is voor ‘eigen’ muziek om een plekje te krijgen in het muzikale landschap. De muziek die ik maak is niet perse commercieel. Toch heb ik gemerkt dat er echt wel publiek voor is op festivals als Oerol en dat geeft vertrouwen.”

Sfeer

In wat voor genre past Joey? “Zelf ben ik daar niet echt mee bezig als ik liedjes componeer. Ik vind sfeer heel belangrijk, dus ik denk dat dit is terug te horen in het album. De sfeer staat centraal en ik probeer er een filmische gelaagdheid in te brengen. Grote inspiratiebronnen voor mij zijn de componisten Hans Zimmer en James Newton Howard die voor films de soundtracks componeren. De ervaring wat beeld in combinatie met geluid kan opwekken vind ik te gek.”

Videoclip

Als Joey liedjes schrijft, ziet hij beelden voor zich. “Ik ben visueel ingesteld, dus ik probeer eigen beelden te schieten om de liedjes te ondersteunen. Films hebben mij altijd al gefascineerd, ze laten je onderdompelen in een andere wereld. Dat probeer ik ook in de videoclips die ik bij de nummers maak. Video’s maken is een passie die toevallig zo is gegroeid en ik mag nu regelmatig clips maken voor anderen. Dat had ik ook nooit verwacht. Dat vind ik ook een van de mooie dingen van het maken van muziek. Het is als het ware een ontdekkingsreis naar mezelf, het ontmoeten van mensen en het bezoeken van nieuwe plekken. Ik denk dat dit een altijddurende reis is, want ik ben zelf vrij perfectionistisch. Het kan en moet altijd beter, maar ik denk dat ‘Hiding at first light’ nu een mooie ‘vastlegging’ is van wat ik tot nu toe heb gedaan. Ook al denk ik dat het altijd weer beter kan, ik ben er erg trots op.”

Debuutalbum

‘Hiding at first light’ bevat tien liedjes en allen bevatten een melancholische sfeer, maar met een onderlaag van hoop. “Artiesten waar ik veel naar luister zijn bijvoorbeeld Nick Drake, Leonard Cohen en The National. Zij vormen een rode draad op het album. Ook de ervaringen die ik meemaak in de psychiatrie geven mij veel inspiratie. De emoties die hierbij loskomen, probeer ik om te zetten in muziek, wat mij leert los te laten. Ook merk ik vaak dat muziek een helende werking heeft in het herstelproces van de cliënten. Het is een taal die iedereen spreekt en helpt om in contact te komen als het gesproken woord niet werk.”

Er is een beperkte oplage van het album beschikbaar in fysieke vorm en is te koop in de bekende platenzaken en via bijvoorbeeld www.bol.com of de website van King Forward Records, het platenlabel dat Hiding at first light uitbrengt. Het album is te beluisteren via Spotify, Itunes en www.joeyvriend.com.

Joey geeft zaterdag 10 oktober van 19.00 tot 19.40 een show in Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21  in Hoorn. Een kaartje kost slechts 5 euro via www.pakhuishoorn.nl.

Joey Vriend is te volgen via Facebook, Instagram en Twitter.

De singer-songwriter maakt en speelt niet alleen zijn eigen muziek, hij maakt ook videoclips.