Zoek de dader van de Medemblikker Moordzaak

Algemeen
Olga (l) en Corona dagen u uit om de dader van de Medemblikker Moordzaak te vinden.
Olga (l) en Corona dagen u uit om de dader van de Medemblikker Moordzaak te vinden. (Foto: Anne-Marie Maret)

In het anders zo gemoedelijke havenstadje Medemblik vindt in de nacht van 24 op 25 april 1915 een moord plaats. Ondanks grondig buurtonderzoek door de politie, blijft de moord onopgelost. Als in 2019 het mogelijke moordwapen wordt opgevist uit de haven, ziet de politie voldoende aanleiding om de zaak te heropenen. Het team van rechercheurs dat belast is met de zaak, komt stap voor stap dichter bij de ontknoping van de moord.

De Medemblikker moordzaak is een spannend moordspel gebaseerd op een waargebeurd misdrijf. Volg de route, doe de opdrachten en puzzel. Ontdek niet alleen de dader en het motief, maar óók de mooiste plekjes van Medemblik. Een onvergetelijke groepservaring!

Familie-uitje

StichtingEventMedemblik, verbinder van toeristische ondernemers en musea op het gebied van groepsuitjes, komt eind september met een nieuwe familie-uitje op de markt: De Medemblikker moordzaak, een historische stadswandeling met moordspel. Het uitje is bedoeld als aantrekkelijke publiekstrekker om zo ook tijdens de winter de Radboudveste toegankelijk te maken voor dagjesmensen. Ook voor de échte puzzelaar onder de Medemblikkers is het een prachtige en spannende wandeling.

Olga Maret

De stadstour met moordspel is een idee van Olga Maret. Olga, geboren en getogen in Medemblik, liet zich inspireren door waargebeurde moord die Jan Struik in zijn boek ‘en de burger, hij leefde voort…’ uitvoerig beschreef. “Toen ik laatst met een vriendin een moordspel deed in Utrecht, merkte ik dat ik in mijn hoofd gelijk bezig was met het ontwikkelen van een moordspel voor Medemblik”, legt Olga uit. “Ik legde hierbij de link met de moord in 1915 aan de Westerhaven en merkte dat ik steeds enthousiaster werd. Omdat ik al rondleidingen verzorgde in Medemblik, ontstond het idee om een stadswandeling met een moordspel te combineren.”

Hersenspinsels

Tijdens de corona-lockdown raakt de ontwikkeling van het spel in een stroomversnelling. “Hierdoor ontstond de tijd en rust om al mijn hersenspinsels samen te smelten. Ik besloot om de stoute schoenen aan te trekken en met een grote stapel blaadjes vol aantekeningen bij EventMedemblik binnen te stappen. Corona Rentenaar was meteen enthousiast over mijn idee en bood aan om het spel samen met mij verder uit te werken. Dus ja, je kunt eigenlijk wel stellen dat het er dankzij twee Corona’s is gekomen, haha.”

Fictie

Wie het moordspel De Medemblikker moordzaak speelt, ontdekt dat de opdrachtengids geïllustreerd is met prachtige oude foto’s. De teksten en verklaringen vormen een fascinerende mengeling van historische feiten en fictie. “Mijn vader schreef vaak verhalen waarvan ik niet wist welk deel nu op waarheid berust was en wat fictie. Dat vond ik altijd heel intrigerend”, vertelt Olga enthousiast. “Bovendien is mijn grootvader, Willem Kramer, de oprichter van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick. De liefde voor geschiedenis is dus met de paplepel ingegoten.”

Luguber

De grote vraag is: moet je een verwrongen geest hebben om dit soort lugubere dingen te verzinnen? Corona lacht: “Het is niet zozeer het lugubere waar we door getriggerd zijn, maar vooral het bedenken van de aanwijzingen en raadsels maakte ons enthousiast. Steeds weer ‘plopten’ er nieuwe alibi’s en plotten in ons hoofd op. Het resultaat is een prachtige en spannende stadswandeling voor de échte puzzelaar. Wij als EventMedemblik zijn er trots op om dit groepsuitje, in samenwerking met Olga Maret, te hebben ontwikkeld. Het is een aantrekkelijke manier om inwoners en dagjesmensen tijdens wintermaanden het mooie Medemblik te laten ontdekken.”

Inschrijven

Het moordspel is bedoeld voor mensen die van historie én van speuren en puzzelen houden. Kinderen wordt aangeraden het spel sa.en met volwassenen te doen. Aanmelden kan eenvoudig via www.eventmedemblik.nl/excursies. Daar kun je je voor 13,50 euro per persoon inschrijven, inclusief koffie of thee, drankje en snack. Kinderen tot en met 12 jaar gratis. Ook mogelijk in combinatie met lunch of diner. Deelnemers ontvangen een rugtas met daarin een gids met het moordspel, de routebeschrijving, de opdrachten, attributen en het bewijsmateriaal. De duur van de stadstour met moordspel is ongeveer drie uur.

Zin in een leuk uitje, iets nieuws en uitdagend? Doe De Medemblikker Moordzaak. Benieuwd of u die op kan lossen...