Omstreden sloop Veenhuizerbrug gestart

Algemeen
De sloop van de Veenhuizerbrug is nogal omstreden.
De sloop van de Veenhuizerbrug is nogal omstreden. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD/OPMEER - De Veenhuizerbrug, op de grens van de gemeenten Opmeer en Heerhugowaard, wordt dinsdag 6 oktober verwijderd. De brug is dringend aan vervanging toe en er ligt op circa 500 meter afstand een nieuwe ovonde, een ovalen rotonde, die de provinciale weg N241 verbindt met de polderwegen, zo redeneert de gemeente Opmeer waartoe het stuk grond waar de brug staat behoort. Maar niet alle omwonenden zijn blij met de sloop van de brug.

Onrust

In 2019, toen de gemeente aankondigde de brug te willen vervangen, leidde dat tot onrust bij de omwonenden. Landbouwers in de omgeving maken regelmatig gebruik van de Veenhuizerbrug en moeten nu met hun trekkers een kilometer omrijden om op hun land te kunnen komen. De boeren hadden liever gezien dat de huidige brug aangepast en gerenoveerd zou worden, maar de gemeente Opmeer heeft besloten een compleet nieuwe brug aan te leggen, die hoger is dan de oorspronkelijke, zodat er boten onderdoor kunnen, en die alleen toegankelijk wordt voor fietsers.

Voor landbouwers speelt niet alleen mee dat het omrijden hen meer tijd kost, maar dat ze ook met verkeer van de N241 te maken krijgen. Een deel van de omrit gaat bovendien over een smal stuk weg, waarlangs auto’s geparkeerd staan wat het passeren met landbouwvoertuigen er niet gemakkelijker op maakt.