Rundveemuseum in Aartswoud kijkt naar de toekomst

Algemeen
De deuren van het Rundveemuseum zijn ook tijdelijk dicht.
De deuren van het Rundveemuseum zijn ook tijdelijk dicht. (Foto: Hanneke de Boer)

Corona; velen kunnen het woord niet meer horen. Heel veel ZZP-ers, bedrijven en ondernemers hebben het moeilijk, omdat door de maatregelen alles op ‘hold’ moest. Teveel druk op de zorg, quarantaine, ziek zijn, de nasleep en de dood, het verdriet. Een kleine greep uit de ellende die het virus veroorzaakt.

Hanneke Verhulst heeft hart voor haar Rundveemuseum in Aartswoud: “Toen in april bleek dat het coronavirus een serieus probleem werd, zijn er binnen het team van vrijwilligers maatregelen genomen om een veilig bezoek aan het museum mogelijk te maken; een beperkt aantal mensen tegelijk in een ruimte, handgels, eenrichtingsverkeer. Een bezoek aan het museum was alleen mogelijk na aanmelding. Dit werd heel goed nageleefd. Een beetje tot mijn verbazing.”

Aanpassen

“Mijn man en ik behoren tot de ouderen”, vertelt Hanneke, “maar hadden dat niet zo in de gaten. Uiteraard passen wij ons aan, ook met oppassen op onze kleindochter van drie. Verder niet ziek geweest en ons ook niet echt verveeld. Afgelopen zomer veel gefietst en van onze grote tuin genoten. Daar is altijd werk. Ik mis sociale contacten en uitstapjes naar musea, steden, activiteiten en vakanties. Een mens is toch een sociaal wezen, daar zijn we met onze neus wel op gedrukt. Ik kijk uit naar het einde van deze nare tijd.

Zwaar jaar

Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als een heel zwaar jaar. “Veel mensen, bedrijven en instellingen kwamen en komen voor ongekende problemen te staan. Zo ook het Rundveemuseum. Het openingsseizoen is van half april tot half september. Voor die tijd zijn er drie geslaagde Open Stal Zondagen geweest. ‘Weet wat je eet’ trok zoals elk jaar veel publiek in januari, in februari gingen archeologen van de groep Archeologie West-Friesland op zoek naar de verdwenen dorpen rond de Omringdijk tijdens de Middeleeuwen en in maart kwam Ruud Spil met zijn Old Cowhand-band het publiek en de koeien vermaken. Daarna braken andere tijden aan.”

Wiedegang

De openingshandeling van het seizoen is elk jaar de weidegang. “Het museum was gesloten, dus konden daar geen bezoekers aanwezig zijn. Na de eerste versoepeling rond de RIVM-regels van eind mei stelden wij een protocol op. Allerlei maatregelen om de bezoekers veilig te ontvangen. De deuren van het museum gingen 7 juni weer open, tijdens de openingsmiddagen konden bezoekers zich vooraf aanmelden voor twee tijdsblokken. Dit werkte wonderwel. Het neemt niet weg dat er beduidend minder bezoekers waren en dat er bijna geen groepen werden ontvangen. Wat dit voor de financiën betekent laat zich raden...”

Ontspanning

Er bleek toch veel behoefte te zijn aan wat ontspanning en leuke dingen. Het museum organiseerde allerlei leuke activiteiten: maaidemonstraties, houtkunstenaar Durk Schilstra en lezingen trokken voldoende belangstellenden. “Het bestuur en vrijwilligers haalden alles uit de kast om het Rundveemuseum niet te laten versloffen en onder de aandacht te blijven houden. Dat is heel belangrijk en had zeker resultaat. Daardoor zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet, want er komen beslist andere en weer betere tijden.”

Groepen

Verschillende groepen werkten tijdens de lockdown door; een tuinploeg, de pr-ploeg, de werkgroep fokkerij, de bouwploeg en het bestuur verzetten, mede door de coronamaatregelen, veel werk. “Op het terrein zijn bouwwerkzaamheden aan de gang. De Prinsenstichting heeft meer ruimte nodig voor de afdeling houtbewerking, daar is een goede afzuiginstallatie noodzakelijk. Daarom moest het winkeltje Bai Alie verplaatst worden. Daar worden de producten van de afdeling houtbewerking verkocht. Verder werkt men aan een educatief pad dat volgend seizoen klaar moet zijn. En aan de expositie: Typisch Hollands. We zijn dus steeds met de toekomst bezig,” zegt Hanneke.

Kosten

Het Rundveemuseum heeft door de levende have doorlopende kosten. Dat heeft bijna geen ander museum op deze manier. De koeien moeten goed eten en er wordt geen melk verkocht, omdat de kalfjes bij de moeder drinken. En de financiën krijgen doordat de inkomsten praktisch stilvallen wel een behoorlijke deuk. Helpen? Word vriend via www.rundveemuseum.nl.

De houtkunstenaar aan het werk.
Verplaatsing van het winkeltje Bai Ali.
In het Rundveemuseum staan zeldzame rassen.