GGD woordvoerder Harry Katstra over grootste vaccinatie-programma ooit

Algemeen
Harry Katstra: "De verschillende vaccins waarmee wij gaan vaccineren zijn allemaal even effectief en betrouwbaar, daar ben ik van overtuigd."
Harry Katstra: "De verschillende vaccins waarmee wij gaan vaccineren zijn allemaal even effectief en betrouwbaar, daar ben ik van overtuigd." Foto: vincentdevriesfoto.nl

REGIO - Nederland staat aan de vooravond van het grootste vaccinatieprogramma ooit. Dit jaar - als alles volgens plan verloopt vóór oktober - zijn alle Nederlanders die dat willen tegen het coronavirus gevaccineerd. De eerste vaccinaties zijn 6 januari in het Brabantse Veghel gegeven aan medewerkers uit de zorg. De andere GGD-regio’s beginnen vrijdag 15 januari. Ook in Noord-Holland Noord kunnen dan de zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Op het Evenemententerrein aan de Olympiaweg in Alkmaar verrijst op dit moment een tijdelijke vaccinatielocatie. GGD Hollands Noorden hoopt daar op korte termijn in totaal zeventienduizend zorgmedewerkers uit de regio te kunnen vaccineren. “De eerste mensen hebben 4 januari een oproep gekregen”, vertelt Harry Katstra, woordvoerder van GGD Hollands Noorden. “En de eerste dag hebben al zestienduizend zorgmedewerkers in Nederland een afspraak gemaakt.”

Alle zorgmedewerkers die aanmerking komen voor vaccinatie krijgen via hun werkgever een oproepbrief met een telefoonnummer dat zij kunnen bellen om een afspraak te maken. Die brief moeten zij vervolgens kunnen tonen op de dag van de vaccinatie. Medewerkers uit de directe COVID-zorg krijgen hun vaccinatie in de ziekenhuizen. Daar is ook woensdag 6 januari mee begonnen. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers.

25 per uur

De vaccinatielocatie in Alkmaar wordt gebruikt om de zorgmedewerkers uit het werkgebied van GGD Hollands Noorden te vaccineren tegen COVID-19. Hier komen maximaal acht vaccinatielijnen. “Elke lijn kan per uur 20 tot 25 vaccinaties verzorgen. De GGD heeft uiteraard ervaring met grootschalige vaccinaties waarbij we normaal gesproken zo’n zestig vaccinaties per uur aankunnen, maar deze is een tikkeltje anders. Dat heeft te maken met de eigenschappen van het vaccin en natuurlijk de anderhalvemeterregel. Die vragen om een andere inrichting en daar zijn we nu volop mee bezig. Er moeten bijvoorbeeld verschillende ruimtes komen en de hygiëne moet uiteraard ook in orde zijn. Na de vaccinatie laten we mensen nog een kwartier in de accommodatie blijven, dus daar moet ook een ruimte voor worden gemaakt. Dit is overigens allemaal puur in het kader van preventie. We willen dat iedere gevaccineerde weer veilig de weg op kan”, benadrukt Harry.

Laatste groep in april

Waar de GGD de grootschalige vaccinaties voor inwoners van achttien tot zestig jaar gaat realiseren, is op dit moment nog niet bekend. Het facilitair team van de GGD zoekt daarvoor de meest geschikte locaties. “Wat dat betreft zijn er nog veel open eindes”, legt Harry uit. “Het coronanieuws verandert elke dag en niets is zeker in deze tijd. Alles staat en valt met de beschikbaarheid van voldoende vaccins. Het enige wat nu vaststaat is dat we 15 januari gaan beginnen. We gaan er op dit moment vanuit dat gezonde mensen tussen de achttien en zestig jaar - de laatste groep - vanaf april aan de beurt zijn. Maar als het eerder nodig blijkt, dan schakelen we daarop.”

Voldoende vaccinatiemedewerkers

Harry heeft er vertrouwen in dat iedereen vóór oktober gevaccineerd is. “Organisatorisch gezien is dat voor ons te doen. Al lees je in de media soms iets anders, maar wij beschikken over voldoende vaccinatiemedewerkers. En als dat nodig is werven we er meer, want er is gelukkig belangstelling genoeg. Nu nog hopen dat zoveel mogelijk mensen het vaccin daadwerkelijk gaan halen. De vaccinatiebereidwilligheid onder Noord-Hollanders is normaal gesproken al best hoog, hoger dan het landelijk gemiddelde. Een onderzoek van GGD Hollands Noorden van begin december laat zien dat 55 procent zich zeker wil laten vaccineren. Dertien procent geeft aan zeker geen vaccin te halen en zo’n dertig procent twijfelt nog. Ondertussen zijn we een maand verder en wij merken dat de groep mensen die twijfelt kleiner wordt. De bereidwilligheid stijgt gelukkig. Dat heeft te maken met het feit dat er nu meer informatie is over het vaccin. Stukjes onduidelijkheid en onzekerheid zijn weggenomen. Net als bij andere vaccins zijn de veiligheidseisen heel streng. Als er twijfels over zijn, mag een vaccin nooit toegelaten worden in Nederland. De verschillende vaccins waarmee wij gaan vaccineren zijn allemaal even effectief en betrouwbaar, daar ben ik van overtuigd. Ik heb het volste vertrouwen in de wetenschap.”

Meer informatie over het vaccineren? Zeven belangrijke vragen over de vaccinatie tegen het coronavirus worden beantwoord op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord .

Harry Katstra heeft er vertrouwen in dat iedereen vóór oktober gevaccineerd is. "Organisatorisch gezien is dat voor ons te doen."