Kijkje achter schermen lokale politiek in gemeente Opmeer

Algemeen
Miranda stapte blanco de lokale politiek in.
Miranda stapte blanco de lokale politiek in. (Foto: Kwinten Maas)

Inwoners van de gemeente Opmeer leren in vijf avonden van alles over de lokale democratie. Aanmelden kan nog!

Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten over vragen als: welke actieve rol kun je als inwoner pakken? Wat doet de Rijksoverheid en wat doet de gemeente? En hoe is de rolverdeling tussen gemeenteraad, de burgemeester en wethouders en ambtenaren?? Ook leren deelnemers debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de gemeente. Tot slot is de cursist aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad. Na afloop weet die precies hoe de lokale democratie in elkaar steekt en kan bepalen of hij of zij zelf politiek actief wil worden.

Lokale politiek

Miranda Maas-Siepe is getrouwd en in het rijke bezit van twee mooie kinderen. In het dagelijks leven werkt ze als administratief medewerker. Hoe is de Hoogwoudse terecht gekomen in de lokale politiek? “Ik was secretaris van de oudervereniging van het kinderdagverblijf toen ik werd gevraagd of ik interesse had in de politiek. Ik ben er compleet blanco ingestapt. Een aantal vergaderingen meegemaakt en toen ja gezegd. In principe zou ik de eerste vier jaar meedraaien als fractie-assistent. Dit is gebruikelijk, maar de gunstige uitslag van de verkiezingen in 2010 besliste anders. Ik werd direct ‘in het diepe gegooid’ als gemeenteraadslid. Daarin word je overigens goed begeleid. Door het volgen van cursussen kreeg ik inzicht in het ‘doen en laten’ van de gemeenteraad. En daarnaast is het gewoon ervaring opdoen. Ik zat twee termijnen, van april 2010 tot en met maart 2018 in de gemeenteraad van de gemeente Opmeer gezeten. Nu ben ik vanaf november 2016 secretaris van Gemeentebelangen Opmeer.”

Verbinding

Miranda is inmiddels ruim elf jaar verbonden aan haar lokale politieke partij. “We hebben een partij voor jong en oud. De gemeente biedt nu een cursus aan , te weten Politiek Actief. Meld je aan en doe mee! En je kunt dan goed bekijken of het ook iets voor jou is. En het is echt niet zo dat je er veel dagen in de week mee bezig bent. Ikzelf heb er ook een baan naast en een gezin met jonge kinderen.”

Programma cursus

30 maart: introductie en kennismaking; hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente? Verkiezingen / politieke partijen. 6 april: hoe werkt de gemeente? De besluitvorming binnen de gemeente. Beïnvloeden van de besluitvorming. 12 april: taken en rollen van de gemeenteraad. De instrumenten van een raadslid. Speeddaten met gemeenteraadsleden. 28 april: training overtuigend debatteren. 12 mei: raadsvergadering bijwonen. Basiskennis gemeentefinanciën.

Gratis meedoen

De gemeenteraad van Opmeer vindt het belangrijk dat inwoners actief deelnemen aan de lokale democratie en biedt daarom de training gratis aan. Iedereen is van harte welkom, ook wie (nog) niet actief wil worden in de politiek. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt de training online of fysiek gegeven. Voor het online volgen van de training heb je een laptop, iPad of computer nodig. De training wordt gegeven van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden kan tot 15 maart via www.opmeer.nl in te vullen.

Vragen? Neem contact op met Mark Versteeg, raadsgriffier, via e-mail griffier@opmeer.nl of telefoon 0226-363333.

Ervaring opdoen

De laatste jaren groeit de lokale politiek gestaag. “Er zijn veel jonge nieuwe leden bijgekomen het laatste jaar”, laat Miranda weten. “Deze wil ik graag gaan begeleiden vanuit mijn eigen ‘ervaring’ als raadslid. Voel je welkom in een lokale partij. Het is een verbreding van jezelf en je leert er heel veel van.”