Eerste jaarboek Cromme Leeck in Wognum voor Rina en Fons Loos

Algemeen
Ina Broekhuizen overhandigt het eerste jaarboek aan Fons en Rina Loos.
Ina Broekhuizen overhandigt het eerste jaarboek aan Fons en Rina Loos. ((Foto: Han Staal))

Het eerste exemplaar van het nieuwe jaarboek van de Historische Stichting Cromme Leeck is uitgereikt aan Rina en Fons Loos, tot eind vorig jaar de eigenaren van café De Vriendschap in Wadway. Omdat de stichting niet zoals gebruikelijk een donateursavond kan organiseren, is ook dit jaar het eerste jaarboek in kleine kring overhandigd.

In het boek staat een uitgebreid en goed gedocumenteerd artikel over de geschiedenis van Wadway onder de titel ‘Wadway, duizend jaar wel en wee’, geschreven door Ko Groot. Op de voorkant prijkt bovendien een foto van het kerkje van dat dorp.

Eind 2020 sloten Rina en Fons Loos de deuren van ‘hun’ café De Vriendschap in Wadway. Een aderlating voor het hele dorp en wijde omgeving. Als eerbetoon aan Rina en Fons en als dank voor hun jarenlange inzet en betrokkenheid werd het eerste boek aan hen uitgereikt.

De jaarboeken worden rond half mei bij de donateurs thuisbezorgd of opgestuurd. Wie een jaarboek wil kopen of donateur wil worden, kan contact opnemen met secretaris Trudy Schouwe, secretaris@decrommeleeck.nl of tel. 0229-573151. Losse boeken à 12,50 euro zijn ook te koop bij Joke Admiraal, tel. 06-14150218 en Sjaak Jong, tel. 0229-573255.

Het jaarboek staat vol afwisselende verhalen, ook van gastschrijvers. Zo deelt Jan Steltenpool zijn herinneringen aan de bijzondere woning waarin hij opgroeide, namelijk de linkerkant van het Wognumse gemeentehuis. Ook Nel Vlaar-Kroon vertelt over haar kindertijd. Hoe was het om te leven en te spelen aan het Knollenpad in Nibbixwoud? Met enthousiasme beschrijft Jan Ursem uit Wognum zijn leven. In 2012 legde hij dit vast in een boekwerk met als titel Zoals ik was, zoals ik ben. Voor dit jaarboek maakte hij een samenvatting van zijn belevenissen en ervaringen.

Ook dit jaar enkele artikelen over de Tweede Wereldoorlog. Annie Mooij vertrouwde als 14-jarig meisje op oudejaarsavond van 1945 haar gedachten over de voorgaande vijf jaar toe aan het papier. Bij het zoeken naar materiaal voor de te houden tentoonstelling over de oorlog kwam het programma voor de bevrijdingsfeesten in Wognum voor de dag. Interessant om te lezen hoe er door het hele dorp feest gevierd werd in september 1945. Het artikel hierover wordt aangevuld met twee West-Friese teksten van jonge feestvierders: Ans Korver en Riet Ooijevaar. Het tweede deel van het artikel over de politie in Wognum bestrijkt eveneens de periode ’40-’45.