Gerard van den Hengel, nieuwe burgemeester van gemeente Opmeer

Algemeen
Gerard van den Hengel, burgemeester van de gemeente Opmeer.
Gerard van den Hengel, burgemeester van de gemeente Opmeer. (Foto: gemeente Opmeer)

REGIO - Gerard van den Hengel (57) is de nieuwe burgemeester van de gemeente Opmeer. Hij was in 2019 en 2020 waarnemend burgemeester van Borne en van 2006 tot 2018 wethouder van de gemeente Barneveld. 

Bestuurders die de overgang van de provincie Gelderland naar Noord-Holland maken, merken dat de verschillen van cultuur en leefgewoonten groot zijn. Er wordt vaak gezegd dat Westfriezen stug zijn. Dat komt door hun nuchterheid. Heeft de nieuwe burgemeester dat ook zo ervaren? “Mijn eerste ontmoeting met de inwoners van de gemeente Opmeer voelde goed. Trots op hun identiteit en leefomgeving, maar ook vriendelijk en enthousiast. De installatievergadering was mooi en heeft me ontroerd. Ik voel me enorm welkom!”

Openbaar bestuur

Wat was de aantrekkingskracht van de gemeente Opmeer? Natuur, saamhorigheid of de vele evenementen? Iets heeft de heer Van den Hengel aangetrokken om te gaan solliciteren naar de functie van burgemeester. “Na twaalf jaar wethouder te zijn geweest, wilde ik graag verder in het openbaar bestuur. Ik kreeg de mogelijkheid om een klein jaar waarnemend burgemeester in Twente te worden. Daar is voor mij vast komen te staan dat ik graag verder wilde in het ambt van burgemeester. Twente heeft veel overeenkomsten met Westfriesland. Onno van Veldhuizen, nu burgemeester van Enschede en eerder burgemeester van Hoorn, heeft mij wel eens verteld over dit gebied. Op basis van die verhalen, de profielschets, verdiepend onderzoek en mijn bezoeken werd ik enthousiast over Opmeer.” En zo werd Gerard van den Hengel op 1 juli beëdigd als burgemeester van Opmeer door Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Uitdaging

Elke gemeente in Nederland heeft komende tijd een uitdaging. Zij krabbelen weer op na een heftige coronaperiode. Hoe gaat de nieuwe burgemeester met zijn gemeente aan de slag? “Ik wil werken aan de verbinding met de samenleving. De wereld verandert elke dag! De corona heeft ons leven aanzienlijk veranderd. Naast verdriet en beperkingen heeft COVID-19 ook saamhorigheid teweeg gebracht. Het belangrijkste is dat we er voor elkaar zijn om te blijven veranderen, opdat onze gemeente vitaal blijft. Daar ga ik voor.”

Karaktereigenschappen

De inwoners van Opmeer weten natuurlijk nog niet heel veel van hun nieuwe burgemeester. Hoe zou hij zijn karakter beschrijven en hoe sluit die mooi aan aan de beleving van de Opmeerders? In de profielschets is tenslotte gevraagd om een betrokken burgemeester. Alsook een hoeder van de Opmeerse cultuur, iemand die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Zich onafhankelijk kan opstellen en altijd bereid is om te luisteren. “Mijn karakter is samen te vatten als nuchter, oog voor elkaar, elkaar aanspreken als dat nodig is en te vieren als er iets gevierd kan worden.”

Gezelligheid en reuring

In de gemeente Opmeer worden altijd vele activiteiten en (grootse) evenementen georganiseerd. “Ik hou zeker van ‘reuring’ en gezelligheid. Ik wil heel graag tussen de mensen staan en zoveel mogelijk er één van u zijn. Als gemeente willen we - ook in deze tijd - zoveel mogelijk evenementen door laten gaan.  Wel vragen evenementen een grote verantwoordelijkheid van ons allen. Ik doe dan ook een beroep op u om de regels die overeengekomen zijn strikt te volgen. Alleen dan krijgen we corona eronder en kunnen we weer naar een normale samenleving terug.”

De kermis op het terrein van De Weyver in Hoogwoud is net achter de rug. De gezelligheid was gelukkig weer terug in de gemeente. Helaas gaan de landbouwshow en het EK schapen drijven niet door vanwege de oplopende coronabesmettingen. De nieuwe burgemeester kan dus dit jaar rustig aan wennen in zijn nieuwe gemeente. Maar in de gemeente Opmeer is altijd wel wat te doen. Ook deze zomer. Maar alles met mate, totdat het weer mag.