Nederland in ‘milde’ lockdown: Dit zijn de veranderingen vanaf zaterdagavond 18.00 uur

Algemeen
Mark Rutte, demissionair Minister-president, minister van Algemene Zaken.
Mark Rutte, demissionair Minister-president, minister van Algemene Zaken. (Foto: Arenda Oomen Fotografie)

DEN HAAG - Essentiele winkels als supermarkten, restaurants en cafés moeten vanaf zaterdag 13 november, de komende drie weken om 20.00 uur de deuren sluiten. Ook een advies om bezoek thuis te beperken tot maximaal 4 bezoekers en moet iedereen zo veel mogelijk thuis werken. Dit zijn enkele maatregelen die bekend zijn gemaakt.

De maatregelen gaan zaterdag 13 november om 18.00 uur in en gelden in ieder geval de komende drie weken. Rodi Media zet de maatregelen op een rij.

Werk en huis

Thuiswerken wordt weer de norm. Mocht je toch naar het werk gaan, dan kunnen werkgevers een coronabewijs invoeren. Tevens wordt gekeken naar vaste plekken waar werknemers gaan werken. Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen.

Horeca, winkels en cultuur

De horeca moet de komende drie weken om 20.00 uur dicht. Datzelfde geldt voor essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels en drogisterijen. Andere winkels moeten al om 18.00 uur dicht, net als onder meer kappers, casino’s, sauna’s en zonnebanken. Bezoekers van bijvoorbeeld cafés en restaurants moeten weer verplicht een vaste zitplaats hebben. Ook moeten zij bij binnenkomst een coronatoegangsbewijs laten zien. Bioscopen en theaters mogen wél open blijven.

Onderwijs

Voor het mbo, hbo en wo geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten. Dit geldt niet voor een ruimte waar studenten een tentamen maken.

Basisregels

1,5 meter is een veilige afstand. Schud geen handen. Was vaak en goed je handen. Hoest en nies in je elleboog. Wie coronaklachten heeft, moet zich laten testen. Dit geldt ook voor mensen die gevaccineerd zijn. Bij een positieve test moet je thuisblijven. Als een huisgenoot besmet is, moet alle andere huisgenoten in quarantaine.

Sport

Sportwedstrijden mogen doorgaan, maar publiek moet de komende drie weken waarschijnlijk wegblijven van tribunes. Dit geldt voor amateurs en professionele sport. Trainingen mogen ook geen publiek ontvangen.

2G en 3G

Het kabinet bereidt de invoering voor van 2G in de strijd tegen corona. Mensen die niet zijn gevaccineerd kunnen straks niet meer naar restaurants, theaters en allerlei evenementen. De maatregel moet over ongeveer drie weken ingaan. Nu hanteert Nederland het zogeheten 3G systeem. Dit houdt in dat drie groepen mensen een coronabewijs (een QR-code) krijgen.

Gevaccineerden (zij hebben een vaccinatiebewijs). Mensen die genezen zijn van corona (zij hebben een herstelbewijs). Mensen die negatief zijn getest (Testen voor Toegang)

In het 2G -systeem geldt een negatieve coronatest niet langer als coronabewijs. Testen voor Toegang werkt niet meer. Alleen mensen met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs kunnen een coronabewijs krijgen.

Dalen met 20 procent

Met deze maatregelen wil het demissionair kabinet de piek van besmettingen en ziekenhuisopnames terugdringen. De afgelopen dagen zijn er verhitte discussies en debatten ontstaan tussen Tweede Kamerleden en ministers. Wat er vanavond bekendgemaakt is, zijn basisregels die verder uitgebreid kunnen worden. ‘ We willen dalen naar 20 procent minder mensen die corona krijgen.”

Boostercampagnes

Demissionair minister Hugo de Jonge kondigde aan dat er vanaf volgende week zogeheten ‘boostercampagnes’ worden ingevoerd. Tachtigplussers, mensen werkzaam in het ziekenhuis en de zorg krijgen een derde prik om de bescherming op peil te houden. “Blijf met elkaar in gesprek, maar houd je hoofd koel en je hart warm.’’