'We borrelen weer op' - Ierse luistermuziek van Kilshannig in kerkje

Nieuws
Kilshannig speelt zaterdag 17 november in het kerkje in Aartswoud. Mis het optreden niet! (Foto: aangeleverd)
Kilshannig speelt zaterdag 17 november in het kerkje in Aartswoud. Mis het optreden niet! (Foto: aangeleverd) rodi.nl

AARTSWOUD – Kilshannig, spreek uit als Kilsjennik, speelt zaterdag 17 november om 20.30 uur in het kerkje, aan de Schoolstraat in Aartswoud. De Noord-Hollandse vijfman-formatie brengt akoestische luistermuziek uit voornamelijk Ierland en Schotland, waarbij het publiek kan rekenen op ingetogen ballades met prachtige harmonieën. De driestemmige zang is het kenmerk van deze band. Maar de sprankelende en opzwepende instrumentale nummers komen deze avond ook zeker aan bod. Kilshannig maakt luistermuziek waarbij de aanwezigen de voeten niet stil kunnen houden en neemt hen mee naar de westkust van Ierland.
Kilshannig brengt al ruim 35 jaar traditionele Ierse muziek. De naam van de band is afkomstig van het kleine gehucht Kilshannig (in het Iers Cill Seanaigh ofwel de kerk gesticht door St. Seanach), dat vlak ten zuiden van Rough Point ligt op het Dingle Peninsula, County Kerry, in Zuid-West Ierland. De bezetting bestaat uit een vijftal zeer toegewijde muzikanten, die veelal meerdere instrumenten bespelen zoals viool altviool, (low)whistles, anglo-concertina, bodhrán, contabas, gitaar en bouzouki.

Geluid

Het geluid van Kilshannig wordt gekenmerkt door de vaak driestemmige zang en de heldere tenor van de leadzanger. De groep speelt vocaal en instrumentaal eigen arrangementen van bekende en onbekende nummers uit de Keltische muziektraditie. De leden gingen regelmatig naar de westkust van Ierland om te genieten van de imposante natuur en mystieke cultuur van dit prachtige eiland, om locale muzikanten te ontmoeten en inspiratie op te doen voor hun repertoire en arrangementen. Het spelen op festivals, het bezoeken van de talloze sessies en de indrukken van plaatsen als Doolin, Corofin, Lisdoonvara en het prachtige gebied the Burren gaven de muzikanten ruim voldoende inspiratie voor een reeks sfeervolle optredens.
Ontstaan

Broers Louis en Frans Kouwets , Rob Baas, Jan Postma en Laura Schuit waren straatmuzikanten die speelden in verschillende bezettingen. Na een paar ontmoetingen hoorde ze dat hun stemmen en muziekkeuze bij elkaar pasten. De Dublinners kregen zo'n 35 jaar geleden meer bekendheid en de Ierse muziek kreeg een boost. "We wilden ons in de Ierse muziek gaan specialiseren. Het beste is dan om de roots te zoeken en een vakantie naar Ierland sloeg de spijker op zijn kop", vertelt Louis. Sindsdien zijn we wel een dozijn keren naar het land geweest. We speelden in kroegen om mensen te ontmoeten om te leren van het land en de muziek. We zijn als het ware verslaafd geraakt aan de muziek en de inwoners van Ierland."
'Ups and downs'

Kilshannig kent natuurlijk niet alleen 'ups', maar ook 'downs'. "Nadat een bandlid darmkanker kreeg en hij een traject inging voor behandeling, hebben we een tijdje met zijn viertjes gespeeld. Dat voelde niet goed en enige tijd stond de band op een laag pitje. Maar ondanks zijn ziekte pakte onze zanger/gitarist het weer op. Waarom een afwachtende houding, terwijl je samen zoveel plezier kan maken? We komen met vernieuwend materiaal en borrelen weer op. Het belooft een hele gezellige en opzwepende avond te worden", zegt Louis enthousiast.
Een kaartje om dit concert bij te wonen kost 10 euro, maar dat garandeert een geweldige avond!
Meer informatie, kijk op www.Kilshannig.nl.