Bezoek de textieldag bij museumboerderij West-Frisia

Algemeen
Op de textieldag bij de museumboerderij is veel te zien.
Op de textieldag bij de museumboerderij is veel te zien. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - De Museumboerderij West-Frisia staat zondag 4 augustus de hele dag in het teken van textiel. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn allerlei (bijna) vergeten technieken te zien.

De textieldag is een jaarlijks terugkerend evenement omdat het onderwerp zo goed aansluit bij de uitgebreide textielcollectie die de stolpboerderij onder zijn dak bewaart. En het museum is als geheel een prachtig voorbeeld van handvaardigheid en de juiste materialen. De wanden van de Hooiberg vormen bovendien een mooi decor voor zoveel ambachtelijkheid. Daar hangt deze zomer een foto-expositie met als thema 'De stolp en zijn bewoners'. De foto's zijn gemaakt door een fotograaf met landelijke bekendheid: Kenneth Stamp.

Deze editie van de textieldag zijn veel technieken te zien. Leden van het Weversgilde uit Hoorn laten hun vaardigheden op het weefgetouw zien. Zij breien mutsjes met uiterst dunne pennetjes en in de mooie kamer zit een mevrouw in klederdracht kralen te breien. Het Westfries genootschap geeft uitleg over de verschillende lagen over elkaar, waar dames in West-Friese klederdracht zich mee tooien.

Nieuw is het demonstreren van de Staphorster stiptechniek, die nog steeds wordt toegepast om de klederdracht in Staphorst op te vrolijken. Oude en nieuwe technieken wisselen elkaar af op deze textieldag. Met de oude technieken werd vroeger bijna alle kleding zelf vervaardigd. De getoonde handvaardigheden worden nog steeds benut om moderne spulletjes te maken. Vilten voorwerpen, kledingstukken, schilderijen van textiel, hoeden, speelgoedbeesten en mooie tassen zijn maar een kleine greep. De aanwezige dames zijn graag bereid uit te leggen hoe al dit moois tot stand komt.

De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud en tot en met 15 september te bezoeken vanaf donderdag- tot en met zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. De entree is 4 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Informatie over groepsbezoek en overige activiteiten zijn te vinden op www.museumboerderijwestfrisia.nl of via tel. 0226-351431.