Jasper behaalde de 31e plaats tijdens de wedstrijd Cooking.
Jasper behaalde de 31e plaats tijdens de wedstrijd Cooking. ((Foto: aangeleverd))

Jasper Panis behaalt 31e plaats op WorldSkills

HOOGWOUD - Tijdens WorldSkills, de wereldkampioenschappen voor beroepen, dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvond in Kazan, Rusland heeft Jasper Panis uit Hoogwoud de 31e plaats behaald tijdens de wedstrijd Cooking. Jasper studeert aan ROC van Amsterdam en werkt bij Restaurant Bord'Eau. Jasper had 45 tegenstanders. Het goud ging naar Rusland.

In totaal kregen dertien Nederlanders een medal of excellence omgehangen, welke alleen wordt uitgereikt als deelnemers een bovengemiddelde prestatie hebben geleverd. De enige vmbo-leerling in Team Nederland, de 16 jarige Miryanne Ruijs van het Fioretti College Veghel, won een bronzen medaille in de Skills Juniors demo wedstrijd Restaurant Service.
Tijdens deze 45e editie van WorldSkills streden in Kazan meer dan 1600 deelnemers uit 60 bij WorldSkills International aangesloten landen in 56 beroepen voor een plek op het erepodium. Nederland deed mee in 27 vakrichtingen (beroepen), waaronder boulanger, metselaar, kapper, mechatronicus en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainden en begeleidden de deelnemers de afgelopen maanden. In Kazan Expo International Exhibition Centre werden ruim 250.000 internationale bezoekers ontvangen, waaronder internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs. Ook Nederland was vertegenwoordigd met een delegatie. Naast het aanmoedigen van Team Nederland, bezochten ze onder andere een leerbedrijf en wisselden zij de laatste kennis uit op het gebied van beroepsonderwijs en vakmanschap.

De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals (4-6 maart 2020 Leeuwarden) te kwalificeren voor de volgende lichting van Team Nederland. Die selectie neemt deel aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Een overzicht van alle uitslagen is te vinden op www.teamnederland.com.

Meer berichten