Tijdens het paardenfestijn in Benningbroek is van alle te zien en beleven. Kom ook en geniet van het spektakel.
Tijdens het paardenfestijn in Benningbroek is van alle te zien en beleven. Kom ook en geniet van het spektakel. ((Foto: Kaylee Koenis))

Paardenfestijn met showelementen

BENNINGBROEK – De achtiende showdag voor tuigpaarden vindt zaterdag 20 april plaats in en rond de manege van de Noorderkoggenruiters, aan de Tuinstraat in Benningbroek. De eerste paarden komen om 14.00 uur in actie. Een non-stop-programma afgewisseld met tuigpaarden, Friezen, Hackney's en Shetlanders. Naast de jonge paarden -de nieuwelingen- ontbreken de meer ervaren paarden natuurlijk niet.

Tussen het vaste programma vinden een aantal showelementen plaats, zoals: tuigpaarden en Friezen onder het zadel, tuigpaarden aan lange lijnen, een jeugdrubriek -om de jongeren enthousiast te houden voor deze tak van paardensport- en de gemeenterubriek. Het publiek aanschouwt welke wethouders, raadsleden en burgemeester Streng van de gemeente Medemblik de strijd met elkaar aangaan met paard en wagen. Deze strijd belooft spannend te worden, want iedereen wil als winnaar uit de bus komen.

Spektakel

Diverse Friese paarden tonen met een aantal aanspanningen wat ze in hun mars hebben. Lies van Tartwijk organiseert mede deze geweldige showdag. "Dit jaar hebben we de vierspan-rijder Gerte Hoogerwerf uitgenodigd. Hij laat zien wat hij allemaal met zijn vierspan kan. Dit moet u echt zien. Het is een waar spektakel! Spanning in de binnenbak van de manege van de Noorderkoggenruiters!", zegt ze enthousiast. "De hele mooie elegante Hackney's zijn dit jaar ook weer van de partij. Ook introduceren wij wat nieuws: De Streekrubriek. Hier kunnen rijders aan meedoen die geen wedstrijden rijden, maar wel een tuigtypisch paard of Fries hebben. Je moet wel vernieuwend blijven met een evenement dat al een tijdje meedraait. Zo blijft het leuk voor de mensen die elk jaar komen."

Wennen

Lies laat weten dat dit evenement meer bedoeld is voor jonge paarden. "Of een paard geschikt is voor bepaalde evenementen of andere activiteiten, kan een eigenaar oefenen tijdens dit evenement. De dieren krijgen te maken met muziek, publiek, drukte en kinderen. Ze kunnen een paard thuis niet aan dit soort lawaai laten wennen. Zo kunnen ze zien hoe de dieren reageren. Maar ook ervaren paarden komen hoor. Bereden-, dressuur-, spring- en koetspaarden, ze hebben allemaal hun specialiteit."

Programma

Een mooi gevarieerd programma wat zeker de moeite waard is. Jong en oud is van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens dit spektakel. Het programma begint om 14.00 uur en de laatste paarden gaan om 19.00 uur de baan in. Beleef het mee!

Organisatie

Lies is al achttien jaar lid van de organisatie Tuigpaardendag Benningbroek. "Dat doe ik samen met Melanie Schouten, Kees Klinkhamer en Ben Vreeburg. Met Ben heb ik samen dit evenement opgezet. Dit soort activiteiten kwamen alleen elders in het land voor. Meestal moet je daar en heel eind voor rijden. Ben vroeg: 'kunnen wij dit niet hier in de buurt gaan organiseren'. En zo is van het één het ander gekomen. Iedereen heeft zijn eigen taak in de organisatie: dat kan sponsoring zijn, drukwerk regelen, deelnemers regelen of financiën. En dat loopt nog steeds gesmeerd! Allen hebben grote affiniteit met paarden en zetten zich elk jaar met veel plezier in om het paardenfestijn goed te regelen.

Gek zijn

Getrouwd zijn met een groot paardengek zorgde ervoor dat Lies zich steeds meer bezighield met paardenactiviteiten. "Ik woon in Twisk en heb rond ons huis genoeg ruimte om zelf een paar paarden te houden. Ik raakte door mijn man besmet met het paardenvirus. Ik zat in de tuigpaardenorganisatie TP org. SERT in Noord- en Zuid-Holland en later voor heel Nederland. Je moet toch écht gek van paarden zijn om dit paardenfestijn te organiseren. En ik doe het al achttien jaar met veel enthousiasme."

Een leuk dagje uit? Genieten van sfeer, spanning en spektakel? Kom 20 april naar de manege van de Noorderkoggenruiters, Tuinstraat 22 in Benningbroek. Meer informatie via tel. 06-10850942 of vantartwijk@hetnet.nl.

Meer berichten