Oorlogslachtoffers herdenken in de gemeente Opmeer

Algemeen
In Nederland gaat 4 mei de vlag om 18.00 uur halfstok.
In Nederland gaat 4 mei de vlag om 18.00 uur halfstok. (Foto: archief Rodi Media)

REGIO - Nederlanders herdenken 4 mei alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Ook in de gemeente Opmeer worden in de kernen op gepaste wijze de oorlogslachtoffers herdacht

De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt deze dag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en verschillende bewindspersonen zijn aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, te volgen via de televisie. Na de Taptoe en twee minuten stilte leggen zij kransen of bloemen bij het monument.

De inwoners van de gemeente Opmeer zijn deze dag ook om 20.00 uur twee minuten stil. Burgemeester Gertjan Nijpels bezoekt om 18.00 uur, met een aantal leden van het college, de graven van de oorlogsslachtoffers bij de Bonifatiuskerk aan de Spanbroekerweg en legt daar bloemen neer.

Close-formation

Vier oude vliegtuigen vliegen om 18.25 uur over het monument aan de A.C. de Graafweg/De Glazen Wagen. The Edambusters vliegen in 'close-formation' over als eerbetoon aan de slachtoffers van de Engelse bommenwerper die in de Tweede Wereldoorlog is neergestort bij Opmeer. Vervolgens vliegen zij over het Short-Stirling-monument in Wadway. De burgemeester legt, met een aantal leden van het college, een krans bij het monument.

Officiële herdenking

In Hoogwoud wordt de officiële herdenking gehouden aan de Burgemeester Hoogenboomlaan nabij het monument en wordt geleid door de burgemeester. Iedereen is om 20.00 uur muisstil. Daarna speel Crescendo Taptoe en het Wilhelmus. Jeugdburgemeester Bram de Haan leest een gedicht voor, gevolgd door een toespraak van de burgemeester. Alle aanwezigen kunnen vervolgens een krans en bloemen neerleggen.


In Spanbroek wordt de officiële herdenking gehouden aan de Hertog Willemweg bij het monument en wordt geleid door eerste locoburgemeester Robert Tesselaar. Iedereen is vanaf 19.45 uur welkom. Na twee minuten stilte speelt Erato Choral. Vervolgens draagt loco-kinderburgemeester Liese Revers een gedicht voor. Tesselaar houdt daarna een korte toespraak. Erato speelt het Wilhelmus en iedereen kan daarna een krans of bloemen neerleggen bij het monument. Belangstellenden kunnen dan meelopen met de stille tocht naar de begraafplaatsen van de vliegeniers op het kerkhof. Na afloop van deze ceremonie wordt een ieder van harte uitgenodigd in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. Daar staat de koffie klaar.

Naar aanleiding van het thema Vrijheid geef je door speelt een jonge artiest prachtige liederen en de aanwezigen kunnen luisteren naar gedichten van 'jonge maak'. Daarnaast vertelt een dorpsgenoot over zijn herinneringen aan de oorlogsjaren. Piet Koenis, Julia Jonkers en enkele kinderen van de basisschool verlenen hun medewerking.

Een moment om de herdenking samen af te sluiten. Dóór jong en ouder, vóór jong en ouder. Voor iedereen die het belangrijk vindt om 4 mei te blijven herdenken.

Meer informatie, zie www.kerkhuys.nl.

Vrede

Vrede is in Nederland heel gewoon, maar in veel landen heerst er nog oorlog of geweld. Aristoteles zei: het doel van de oorlog is vrede. Maar Moeder Theresa was meer optimistisch: vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde. Laten we vooral de vrede bewaren.

Naast 't Kerkhuys worden oorlogslachtoffers herdacht.