Kinderen de schoonheid van de natuur bijbrengen

Algemeen
De leerlingen leren van alles over de natuur tijdens de wandeling met Bomendag in Hoogwoud.
De leerlingen leren van alles over de natuur tijdens de wandeling met Bomendag in Hoogwoud. (Foto: Adobe Stock)

'OPMEER - De leerlingen uit de groepen 7 van de basisscholen uit Hoogwoud, Opmeer, Spanbroek, De Weere en Aartswoud gaan dinsdag 4 juni met elkaar wandelen in de natuur in de kern van Hoogwoud. "Omdat er in onze gemeente niet altijd ruimte is om bomen te planten op de jaarlijkse Bomenplantdag neemt de gemeente al ruim twintig jaar het initiatief om deze wandeling mogelijk te maken", laat Ada Frankfort, vrijwilliger van de Bomendag weten. "De kinderen krikken hun kennis van de natuur op en leren veel."

De werkgroep van Bomendag bestaat uit twee leden van de gemeente en een groep vrijwilligers. De leerlingen van groep 7 worden in groepjes verdeeld en lopen onder begeleiding een wandeling van ruim zestig minuten door het dorp. Onderweg wordt er aandacht besteed aan de verschillende bomen, onder meer de Knotwilg, Es, Kastanje en de Beuk, maar ook aan het vissen. "De kinderen krijgen uitleg hoe zij een haakje voorzichtig verwijderden en hoe ze de gevangen vis weer voorzichtig terugbrengen in het water. Ook krijgen zij informatie over de visvergunning en over de gevolgen van plastic in de natuur. Dit gebeurt bij de ecologische vijver, met een hoge belevingswaarde en een hoog educatief karakter."

Watertafel

Verder kunnen de kinderen een kijkje nemen bij de watertafel, daar zien ze diverse waterdieren van dichtbij. Harry van der Meij vertelt enthousiast over het leven van deze kriebeldiertjes. Kortom: een interessante activiteit die Ada Frankfort al vele keren organiseert tot in de puntjes. "Zonder het team van vrijwilligers en de steun van de gemeente Opmeer zou dit fenomeen niet plaatsvinden."

Veel te zien

In de natuur valt vaak meer te zien dan men denkt. Vaak lopen of fietsen de mensen er zo voorbij, zonder dat ze er oog voor hebben. "Wanneer men aan de natuur wat meer aandacht geeft, gaat jong en oud de schoonheid van de flora bewonderen en kan zich gaan verwonderen over wat er allemaal te zien is."

Doelen

Als inzet zijn er voor de kinderen bepaalde leerdoelen; kennis van de namen, functies en kenmerken van bomen worden bijgebracht; diverse vaardigheden: hoe weet een kind hoe oud een boom is en teken dat; gevoel bijbrengen van onder meer de schoonheid van de natuur en natuurlijk het belang daarvan voor de mensen; gedrag aanpassen: draag zorg voor de natuurlijk en bescherm die tegen gevaren van buitenaf. "De afgelopen jaren is uit ervaring gebleken dat de kinderen enthousiast zijn en veel plezier beleefden aan deze Bomendag."

Ravotten

Ada: "Het is voor de kinderen een heerlijk moment om even te ravotten en genieten van het buitenleven. Misschien kunnen we wel een nest van een bonte specht laten zien. De jeugd is erg geïnteresseerd in de natuur met al zijn aspecten. Onderweg komen we vast afgezaagde bomen tegen. Dan vragen we aan de kinderen of ze weten hoe oud de boom is geworden. Zo stellen we gedurende de wandeling allerlei vragen die gerelateerd zijn aan de omgeving waardoor we lopen. Als er tijd over is bezoeken we het hertenkamp. Hier is van alles te zien, zoals de beschermde bomen met gaas, de dieren en de diersporen."

Vrijwilligers

De jaarlijks terugkerende bomendag is alleen mogelijk met een grote groep vrijwilligers. Naast twee medewerkers van de gemeente Opmeer, heeft Ada de beschikking over diverse personen die helpen.

"Kinderen krijgen na afloop limonade en een snoepje en de vrijwilligers krijgen tijdens de lunchpauze koffie met koek met na afloop nog een klein presentje."