Telefooncirkel kan verschil tussen leven en dood maken

Algemeen
Ria Roozendaal belt elke morgen een lid van de telefooncirkel op om te horen hoe het gaat.
Ria Roozendaal belt elke morgen een lid van de telefooncirkel op om te horen hoe het gaat. Foto: JH / Rodi Media

REGIO – Ria Roozendaal uit Hoogwoud is al 35 jaar lid van de telefooncirkel. "Het Rode Kruis, afdeling Opmeer, richtte dit belrondje in 1983 op na een vreselijk bericht in de krant: man lag drie dagen dood in zijn woning en niemand die hem mistte. Dit kan toch niet! In Hoogwoud en Opmeer werd een tak van de telefooncirkel opgezet. Ik woonde toen in Opmeer, maar was lid van Hoogwoud. Later zijn de cirkels bij elkaar gevoegd. Ik bel nog steeds elke dag één van de leden om te vragen hoe het gaat."

Goed beschouwd kan zo'n belrondje het verschil maken tussen leven en dood. "Een alarm is natuurlijk een oplossing, maar niet zaligmakend. Velen hangen die aan de bedrand of laten die ergens slingeren. En... wie bewusteloos raakt, kan niet meer op een knopje drukken", zegt Ria. "Omdat de nummer 1, altijd een leidster, van de telefooncirkel elke dag om 08.30 uur de nummer 2 belt, die belt dan weer nummer 3 enzovoort, komt de leidster er aan het einde van de cirkel achter of iemand iets mankeert. Als die wordt onderbroken, weet je dat er iets aan de hand is."

Iedereen
Vaak denken mensen dat de telefooncirkel alleen iets voor ouderen is. "Dat is niet zo", beweert Ria. "Alle alleenstaande mensen, maar ook echtparen, zijn van harte welkom bij ons. Niet alleen voor een belletje om te horen of alles goed gaat, maar ook om mensen te leren kennen, sociale contacten onderhouden en eens in de vijf jaar organiseren we een etentje. Gezellig onder elkaar. Vriendschappen worden opgebouwd, zwemmaatjes gevonden of gezamenlijk op kaartvakantie gaan. Jong en ouder met of zonder beperking, kan zich bij ons aansluiten. Zo voelen sommige mensen zich niet zo eenzaam."

Actie
Krijgt een beller geen gehoor, dan wordt de leidster ingelicht en komt die in actie. "Ja, welke situatie je dan aantreft, kan moeilijk zijn. Een mevrouw was heel bang geworden en had alles vergrendeld. Ze was gevallen. Toen we geen reactie kregen aan de telefoon, gingen we ernaar toe. Hoe kom je dan binnen? Door snel schakelen werd dat opgelost en we kwamen gelukkig net op tijd. Tegenwoordig kan je ook een alarmhorloge omdoen, een moderne oplossing, maar wie zijn bewustzijn verliest kan het apparaat niet bedienen."

Grote Smurf
Ria is één van de leidsters van de telefooncirkel. "Ze noemen me Grote Smurf", lacht ze. "Waarschijnlijk omdat ik al zo lang verbonden ben en ik regel het één en ander. We hebben bijvoorbeeld eens in de drie maanden koffieochtend. Dat is meestal bij een leidster thuis. Zo leert iedereen de gezichten achter de namen kennen. Mensen uit de gemeente Opmeer zijn welkom om zich aan te sluiten, maar ook daarbuiten. We hebben sinds kort een nieuw lid uit Abbekerk. Mooi dat mensen op deze manier voor elkaar klaar staan."

Raad & Daad
Stichting Hulpdienst Raad & Daad bestaat uit vrijwilligers. Zij helpen zelfstandig wonende ouderen en mensen met beperkingen, in de gemeente Opmeer, met adviezen en feitelijke hulp bij zaken waar ze zelf niet uit komen. De telefooncirkel is tegenwoordig een onderdeel van deze hulpdienst. Maar er zijn nog meer diensten die zij verleent, denk aan vervoershulp, klusjes in de tuin of een informatief huisbezoek. Meer informatie is te vinden op www.raadendaad-opmeer.nl of bel 06-33055950.

Aanmelden
Wie mee wil doen aan de telefooncirkel, dat kan meerdere redenen hebben; een veilig gevoel, sociale contacten, vriendschappen en gezelligheid, kan zich aanmelden. Het lidmaatschap is geheel gratis. Neem contact op met Ria Roozendaal, tel. 0226-353801.