Jonge ouders in Opmeer krijgen speciaal geboortekoffertje - Brandpreventieweken

Nieuws
Burgemeester Nijpels overhandigt aan de ouders van Tess Groot het brandweer-geboortekoffertje. (Foto: gemeente Opmeer)
Burgemeester Nijpels overhandigt aan de ouders van Tess Groot het brandweer-geboortekoffertje. (Foto: gemeente Opmeer) rodi.nl

OPMEER – De familie Groot kreeg vorige week kraambezoek van burgemeester Nijpels van de gemeente Opmeer. Hij overhandigde het speciale brandweer-geboortekoffertje, waar een brandmelder, een slabbetje en handige tips om een brand te voorkomen inzitten. In het kader van de brandpreventieweken hebben alle ouders, die in oktober een kindje kregen, zo’n geboortekoffertje ontvangen.
Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen eerder het slachtoffer worden van een woningbrand dan andere leeftijdsgroepen. Tegelijkertijd lijkt deze groep zich minder bewust van de risico's. Vandaar dat de brandpreventieweken zich dit jaar op deze groep richten. Jonge ouders gebruiken bijvoorbeeld veel elektrische apparaten met een hoog brandrisico, zoals een wasdroger. Daarnaast heeft een druk gezin vaak minder tijd om na te denken over de risico's op een brand. Uit een steekproef die brandweer hield, blijkt bijvoorbeeld dat 40% van de jonge ouders het filter van een wasdroger niet na elke droogbeurt schoonmaakt. Terwijl dat probleem in de top-3 staat van veroorzakers van brand. Ook opladers die in het stopcontact blijven zitten, zijn een risico voor een binnenbrand.

Veiligheid

En dat bewustzijn is waar het de brandweer om te doen is. De helft van de jonge ouders blijkt vooraf niet te bespreken wie bij brand welke kinderen in veiligheid brengt. Als er brand uitbreekt, weet dan hoe een beginnende brand te blussen is. Weet ook wanneer dat niet moet en direct het vluchtplan moet worden ingezet. En zo hamert de brandweer op meer maatregelen die men kan nemen om brand te voorkomen of dat men kordaat handelt als er wél brand uitbreekt. Rookmelders testen en ze zo plaatsen dat ze te horen zijn als deuren zijn gesloten. Op www.brandwondenstichting.nl/brandtest kunnen ouders een online test doen en ervaren hoe een levensechte brand is.