Zwarte Avonden in ‘t Kerkhuys in Spanbroek

Historie
Waargebeurde verhalen worden nagespeeld in Zwarte Avonden.
Waargebeurde verhalen worden nagespeeld in Zwarte Avonden. ((Foto: aangeleverd)

Zwarte Avonden is een intieme, spannende en muzikale theatervoorstelling van Oorlogsproject ‘Door de ogen van...’ over vriendschap, vertrouwen en keuzes maken. De scènes in de voorstelling zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen uit deze donkere periode.

Een scene: het zuidelijke deel van Nederland is bevrijd, maar boven de rivieren gaat de oorlog door.  Het verzet neemt toe, maar de spanningen ook. Welk risico neemt iemand door in verzet te gaan? Wie is goed en wie is fout? De oorlog trekt diepe sporen in families en dorpen. 

De titel van het stuk heeft meerdere betekenissen. Het is een verwijzing naar de nachtelijke droppingsactiviteiten die vanaf september 1944 plaatsvonden op de Zomerdijk in Spanbroek. De Engelsen leverden op die manier wapens aan het gewapend verzet in Noord-Holland. Zwarte Avonden’is ook de benaming voor de geheime huiselijke optredens die musici, dichters en acteurs organiseerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij hadden zich aangesloten bij het Kunstenaarsverzet. 

De voorstelling wordt gespeeld op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 november en vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 januari om 20.30 uur in ‘t Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek. Een kaart kost 10 euro, kids tot en met 17 jaar betalen 7,50 euro, en is te bestellen via www.uitdeklei.nl of  https://www.ticketkantoor.nl/events/kerkhuys