Theaterkerk Wadway heeft diverse voorstellingen in programma - Mix van jonge en meer bekende theatermakers

  Nieuws
Yentl en de Boer staan met hun programma De snoepwinkel is gesloten op het podium van de theaterkerk in Wadway. (Foto:Thijs Meuwese en Daan Colijn)
Yentl en de Boer staan met hun programma De snoepwinkel is gesloten op het podium van de theaterkerk in Wadway. (Foto:Thijs Meuwese en Daan Colijn) (rodi.nl)

WADWAY – Theaterkerk Wadway laat ook in het nieuwe theaterseizoen 2018/2019 weer een mooie mix zien van jonge en de meer bekende theatermakers. Zo kan het publiek genieten van toneel met de nieuwe voorstellingen van George & Eran en Golden Palace met Ritzah Statia en Dionne Verwey, maar ook Helmert Woudenberg met Kronkels van Carmiggelt in één van de vier matinees op zondag.
In de intieme sfeer van het kerkje worden de jongste ontwikkelingen in de theaterkunst getoond, waarbij de aandacht sterk uitgaat naar beginnende artiesten. In de theaterkerk genieten bezoekers van cabaret, toneel, mime, muziek, familie- en kindervoorstellingen. Hoe het allemaal begon? Begin jaren zestig werd op de zolder van het huis van de Hoornse keel- neus en oorarts Harry van Scherpenberg toneel gespeeld. De voorstellingen trokken zoveel publiek, dat de Zoldertheater te klein werd. Tijdens een fietstocht door de polder viel het oog van Harry op een leegstaand kerkje in Wadway. Dit zou toch een prachtige plek zijn voor theater?

Stichting

De Stichting Wadway werd ook begin jaren zestig opgericht, met twee doelstellingen: herstel en behoud van de -oorspronkelijk katholieke- Magdalena kerk uit 1547. De ruimte openstellen voor publiek dat op de hoogte wil blijven van de jongste ontwikkelingen in de theaterkunst. De kerk kwam in 1966 in eigendom van de stichting. Momenteel is de gemeente Opmeer eigenaar van de toren. Met steun van Rijk, Provincie Noord-Holland en de gemeente Wognum werd het kerkje gerestaureerd en omgetoverd tot Theaterkerk Wadway.
Artiesten

Het theater heeft landelijke bekendheid bij publiek, impresariaten en artiesten. Ooit zetten Youp van ‘t Hek, Freek de Jonge, Bram Vermeulen, Herman van Veen en Jos Brink hier hun eerste schreden op het podium. Marijke Boon, Job Schuring, Jack Spijkerman en vele anderen volgden al snel hun voorbeeld. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland kende in april 1999 de Prijs voor Culturele Arbeid toe aan Theaterkerk Wadway. In de bijbehorende oorkonde staat: Met deze toekenning wordt grote waardering tot uitdrukking gebracht voor de decennia lange exploitatie van het kerkje in Wadway uit 1547 als theater en cultureel centrum.
Programma

In het volgende theaterseizoen komen onder meer The Bluebettes, zij maken er een sixties feest van, Marcel de Groot, Enge Buren en Kees Vriend. Maak kennis met singer-songwriters als Blufpand, Mathilde Santing, Eric Vloeimans & Juan Pablo Dobal en Astrid Seriese & Erwin van Ligten. En niet te vergeten Alex Roeka met een terugblik op vijfentwintig jaar juweeltjes, die voor een groot deel ten doop zijn gehouden in het kleine West-Friese dorpje Wadway. Uiteraard weer veel aandacht voor cabaret en kleinkunst. Alle nieuwe talenten van de drie grote festivals staan op de bühne en geniet van de prachtige debuutprogramma’s van Janneke de Bijl en Lonneke Dort, winnaressen van Cameretten en Amsterdam 2017. Verder ook Matroesjka, Kirsten van Teijn, De Fransse Eijkel en niet te vergeten Anne-Marie Jung en Vincent Bijlo.
Kindervoorstellingen

Natuurlijk worden de kleintjes niet vergeten. Voor hen en de hele familie leuke voorstellingen waarbij ze niet stil hoeven te zitten. Het nieuwe programma staat vanaf heden op www.theaterkerkwadway.nl. Reserveren voor een voorstelling is mogelijk, leg op die manier de datum vast.
De theaterkerk is gevestigd aan Wadway 30 in Wadway.

Meer berichten