Muziekvereniging Ursem bestaat halve eeuw - Feestelijke activiteiten voor jong en oud

  Nieuws
Marko Knijn en Leo Kneppers zijn lid van Muziekvereniging Ursem en spelen met passie. Wie hen nog niet heeft horen spelen, komt 16, 23 of 30 juni een kijkje nemen. (Foto: Richard van den Berg)
Marko Knijn en Leo Kneppers zijn lid van Muziekvereniging Ursem en spelen met passie. Wie hen nog niet heeft horen spelen, komt 16, 23 of 30 juni een kijkje nemen. (Foto: Richard van den Berg) (rodi.nl)

URSEM – De Muziekvereniging Ursem bestaat dit jaar vijftig jarig. Dit heuglijke feit wordt gevierd en de komende drie weken worden allerlei activiteiten gehouden. De vereniging houdt zaterdag 16 juni van 13.00 tot 17.00 uur een inloopmiddag, in samenwerking met de Historische Kring van Ursem in het Muziekgebouw aan Noorddijkerweg 66a. Deze middag is bedoelt om gegevens boven water te halen over het verleden van de vereniging. Oude foto’s, misschien filmmateriaal en oude gebruiksvoorwerpen om in september een tentoonstelling te maken.

De muziekvereniging is in 1968 opgericht door Piet Oudejans, samen met meester Appel en Niek van Leijen. De leden begonnen als een zogenaamd slagwerkkorps, maar al gauw werden daar klaroenblazers aan toegevoegd. Dit zijn signaalinstrumenten vergelijkbaar met de reguliere trompet, echter zonder of met één ventiel.

Majoretten

Niet lang daarna volgden de majoretten en enkele jaren later besloot de vereniging om meer blaasinstrumenten toe te voegen en werd het een drumfanfare. Dit resulteerde in vele optredens, deelnemen aan concoursen en de organisatie van een concours in het dorp. Het streven was om ooit een volwaardige drumfanfare te worden met 35 leden. Dat is echter nooit gelukt. Veelal zagen 17 en 18 jarigen na jaren lidmaatschap en vele opleidingen af van verdere betrokkenheid. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
Lid worden

Leo Kneppers werd pas op 39-jarige leeftijd lid en begon op de ventiel-trombone om via omwegen uiteindelijk op de grote bas-tuba te spelen. Meester Kneppers, zoals vele dorpelingen hem kennen, heeft van jongs af aan een passie voor muziek. "Ik vind Muziekvereniging Ursem een echte dorpsvereniging en heb altijd mijn best gedaan om deze, ook in roerige tijden overeind te houden. Ik houd mij bezig met de opleiding voor de jeugd, maar was ook, na het afbranden van het Muziekgebouw in de zomer van 2002, samen met Fred Röge de drijvende kracht om een nieuw gebouw te realiseren."
Jong en oud

Ook Marko Knijn is ongeveer 22 jaar lid van de vereniging en is op 8 jarige leeftijd begonnen op de snare-drum. Middels cursussen en (zelf-)studies uitgegroeid tot veelzijdig percussionist. Samen met Arie Bom de afgelopen jaren de grote motor achter de slagwerkgroep. In de periode dat hij lid werd speelde de drumfanfare steeds minder op straat en ging de vereniging apart als fanfare- en slagwerkconcerten geven. In die fase is de slagwerkgroep uitgebouwd met allerlei instrumentarium tot een fantastische groep.
Verbinding

Muziek verbindt en geeft veel gezelligheid: dat is het motto van beide heren en dat zien bezoekers terug in de activiteiten. De fanfare verzorgt zaterdag 23 juni een Play-inn om 10.00 uur. Veertig muzikanten maken muziek, lunchen met elkaar en geven om 15.30 uur een concert op het plein voor Batter aan de Middengouw op Ursem. Daar vindt ook het grote jubileumconcert plaats op zaterdag 30 juni om 15.30 uur. Als eerste speelt het Jeugdorkest en vervolgens sluit de slagwerkgroep het concert af met een spetterend optreden. Tot slot een gezamenlijk nummer met de fanfare, dat speciaal voor deze gelegenheid geschreven is. Daarna proosten op de jubilaris!

Meer berichten