'Door het verzorgen van rondleidingen kreeg ik een historische basis' - Kunstlezingen in Sociaal-Cultureel Centrum

Nieuws
Martijn Pieters geeft meerdere lezingen in De Brink in Obdam. (Foto: aangeleverd)
Martijn Pieters geeft meerdere lezingen in De Brink in Obdam. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

OBDAM – Martijn Pieters studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij zich specialiseerde in de middeleeuwen. "Mijn lange verblijf in Trier zorgde voor een ongeremd enthousiasme voor de Duitse kunst, waarover ik héél enthousiast kan vertellen. Het geven van lezingen en het verzorgen van rondleidingen in diverse musea in Nederland zorgt voor een brede (kunst)historische basis. Die komt mij van pas gedurende het begeleiden van vakantiegangers tijdens de reizen die ik maak."
De kunsthistoricus komt naar Sociaal-Cultureel Centrum De Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam. Hij verzorgde hier al eerder lezingen en merkt dat hij dat er veel belangstellenden in de zaal zitten die interesse tonen voor kunstgeschiedenis. Pieters weet telkens zijn publiek te boeien door de wijze waarop hij het onderwerp van zijn lezing tot leven brengt.

Neoclassicisme

De eerste lezing vindt plaats op 11 oktober. Deze avond vertelt Pieters over klassieke schoonheid. Neoclassicisme en het achttiende eeuwse ideaal. De expositie Classic Beauties, die sinds juni van dit jaar plaatsvindt in de Hermitage in Amsterdam, was de aanleiding voor deze voordracht. Deze tentoonstelling is samengesteld uit het rijke bezit van de Hermitage in St. Petersburg, waarin het neoclassicisme centraal staat.
Leonardo da Vinci

Pieters legt 8 november de schilderkunst van Leonardo da Vinci uit. De Italiaan was architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Naar aanleiding van de tentoonstelling met de tekeningen van Leonardo in Haarlem wordt het volledig geschilderde oeuvre van deze duizendpoot besproken. Van ‘De doop van Christus’ van Verrocchio uit 1472/75 tot en met de Johannes de Doper van Leonardo uit 1514.
Frans Hals

Tenslotte vindt op 6 december een toedracht plaats die in het teken staat van Frans Hals en de modernen. De Nederlander wordt gerekend tot de canon van de Hollandse zeventiende eeuwse schilderkunst en wordt dikwijls in één adem genoemd met Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Johannes Vermeer. Toch is dat niet altijd zo geweest. Het Frans Hals Museum brengt tussen 13 oktober en 10 februari -volgend jaar- werken van Frans Hals en zijn negentiende eeuwse bewonderaars samen in een tentoonstelling.
Iedereen is van harte welkom om de lezingen te bezoeken. De deuren van de zaal staan vanaf 19.30 uur open. De entree bedraagt 8 euro, inclusief koffie of thee. Aanmelden voor een of meerdere lezingen kan via anneriek@quicknet.nl.
Meer informatie is te vinden op www.debrinkobdam.nl/activiteit-details.