Textiel bewerken in museumboerderij

  Nieuws
Twee dames demonstreren 5 augustus kralen breien in museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud. (Foto: aangeleverd)
Twee dames demonstreren 5 augustus kralen breien in museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOOGWOUD – De jaarlijkse textielmiddag in Museumboerderij West-Frisia wordt zondag 5 augustus gehouden tussen 13.00 en 16.30 uur. Diverse hedendaagse en oude technieken worden gedemonstreerd en bezoekers zien verrassende bewerkingen en methodes. De resultaten zijn het bekijken meer dan waard.
Met uiterst fijne pennetjes breien vrijwilligers klederdrachtmutsjes, ook vilten, weven en kantklossen wordt getoond. Een collectie handgemaakte poppenkleren is te bewonderen, de macramétechniek wordt onder de aandacht gebracht, het breien van visnetten en kralen breien. Twee dames in klederdracht doen voor belangstellenden verschillende technieken en handigheidjes uit de doeken. De West-Friese dracht wordt uitgelegd, want waarom zoveel rokken over elkaar heen en wat vertellen de streeksieraden?
De grote overeenkomst van het getoonde textiel en de collectie van de museumboerderij is handwerk. Ook de stolp is met grote vakkennis en vaak handmatig gemaakt. De huidige expositie in de Hooiberg bestaat uit hout en oude gereedschap, waar vakmanschap, toewijding en passie wordt getoond.
De museumboerderij is te vinden aan Koningspade 31 in Hoogwoud. Tot en met 9 september te bezoeken vanaf donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.30 uur. Entree 3,50, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie, bel 0226-351431.

Meer berichten