Leerzame expositie in kerk

Nieuws
Een vlucht uit de Wieringermeer in april 1945. (Foto: aangeleverd)
Een vlucht uit de Wieringermeer in april 1945. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

AARTSWOUD – In het jaar dat het honderd jaar geleden is dat de Zuiderzeewet van kracht ging, wordt in de kerk, Schoolstraat 45 in Aartswoud, een tentoonstelling gehouden over het ontstaan en de ontwikkeling van de Wieringermeer. Met name over de beginperiode van de eerste Zuiderzeepolder.

De drooglegging van de uiteindelijke Wieringermeer (het Zuiderzeeproject) is het bekendste en grootste inpolderingproject ter wereld. Onder leiding van ir. Cornelis Lely werd in 1932 de onstuimige Zuiderzee getemd. Land werd gewonnen uit het water. De Afsluitdijk gaf veiligheid, het nieuwe vruchtbare land ontelbare mogelijkheden. Maar hoe kwamen de plannen voor de drooglegging tot stand, hoe werd de inrichting van het land ter hand genomen, wie mochten er gaan wonen en hoe heeft de samenleving zich ontwikkeld?
In de kerk van Aartswoud heeft de Culturele Werkgroep Aartswoud een tentoonstelling opgebouwd met tekst, foto’s, platen, gereedschap en maquettes van boerderijen over het ontstaan en ontwikkeling van de Wieringermeer. Ook de onderwaterzetting in april 1945 door de terugtrekkende bezetter is in beeld gebracht met foto’s, tekst en interviews. Een leuke en leerzame tentoonstelling, voor jong en oud! De zomertentoonstelling is tot en met 26 augustus elk weekend van 14.00 tot 17.00 te bezichtigen. De entree is 1,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ook de zestiende eeuwse toren beklimmen om van het mooie uitzicht over de Wieringermeer te genieten. Meer informatie, zie www.zomertentoonstellingaartswoud.nl.