`Vakbeurs voor agrarische bedrijven én familiedag met shows, dieren en cultuur` - Landbouwshow

  Nieuws
Tijdens de landbouwshow worden diverse wedstrijden gehouden. (Foto: Herman Siepe)
Tijdens de landbouwshow worden diverse wedstrijden gehouden. (Foto: Herman Siepe) (rodi.nl)

OPMEER – De Landbouwshow Opmeer wordt maandag 6 augustus voor de 109e keer gehouden. Het agrarische evenement waar jaarlijks vele duizenden bezoekers op afkomen in recreatiepark De Weijver in Opmeer. De eerste maandag van augustus is een begrip in West-Friesland, maar ook daarbuiten, want deze dag vindt het grootste agrarische evenement van Noord-Holland plaats. “Een dag met voor ieder wat wils”, laat Co Scholten, bestuurslid en PR-man weten. “Een vakbeurs voor agrarische bedrijven gecombineerd met vele activiteiten voor alle leeftijden. Vanzelfsprekend staan op dit evenement veel dieren, waarvan er veel benaderd en aangeraakt kunnen worden, met grote en kleine machines op de beurs, alles voor paarden en de paardensport, cultuur en nog veel meer.”

De organisatie heeft dit jaar drie top-acts uitgenodigd. IJsbrand Chardon, een fenomeen op het gebied van vierspan rijden, verzorgt een spectaculaire demonstratie. Britt Dekker, bekend van tv en haar eigen kanaal Paardenpraattv, geeft een dressuur-clinic, gevolgd door een meet and greet en top handler Eric Groot demonstreert schapen drijven. Tevens kunnen bezoekers de jaarlijkse machine noviteitenparade bewonderen en zoals elk jaar worden diverse wedstrijden gehouden met springende en aangespannen paarden in verschillende rubrieken. Denk aan Hackney’s, tuigpaarden en Friezen en als hoogtepunten het Nederlands kampioenschap voor Friezen damesklasse én voor tuigpaarden tandem.

Veel te beleven
“De Landbouwshow Opmeer is echt een dagje uit voor het héle gezin”, meldt Co. “Op ons tien hectare grote terrein is van alles te beleven. Behalve de demonstraties en keuringen van allerlei koeien-, schapen- en geitenrassen, vinden tal van activiteiten plaats. Zo maken kinderen kennis met kleindieren als konijntjes, cavia’s en kippen in de knuffelhoek of ontmoeten een (bijna) echte dinosaurus. Een rondje lopen langs de veekeuring is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en spannend. Verder springt de jeugd op springkussens of klimt tegen een klimwand op, rijdt pony, knutselt, speelt met enorme bergen lego en kan deelnemen aan diverse andere activiteiten. Deze dag mogen de kids ook gratis zwemmen in het zwembad naast het evenemententerrein.”
Nationale sierduivendag
De sierduivenfokkers, die bij de NBS aangesloten zijn, tonen hun dieren tijdens de Landbouwshow. Ze noemen hun bijdrage aan het evenement Kijk een duif. De fokkers zijn aanwezig met levende dieren, zodat de bezoeker zich een beeld kan vormen van de verschillende rassen, die van oorsprong uit Nederland afkomstig zijn. Naast de levende dieren wordt ook informatie verstrekt over het houden van duiven en wat er allemaal bij komt kijken.
Proefplein
Provincie Noord-Holland presenteert het Proefplein waar GreenPort NHN samen met Noord-Hollandse ondernemers streekproducten promoten. Op het proefplein staat de enorm grote Westfriese tafel te bewonderen. “Verder kan iedereen de West-Friese cultuur snuiven en laat de kynologenclub zien hoeveel plezier eigenaar en hond aan elkaar beleven. In de hal staat een vogelkooi van VOVOS en museumboerderij de Anloup bracht een expositie tot stand met het thema: Doopkleding, doopjurken en doopmutsjes. Ook het Stedelijk Museum uit Alkmaar staat met de ‘Koe-Kast’ om hun tentoonstelling ‘De koe, het grazen voorbij’ te promoten. De uitgebreide beurs bestaat uit een diversiteit van bedrijven, die gelieerd zijn aan landbouw, platteland en paardensport.”
Volgens Co Schipper is het allemaal teveel om op te noemen. Hij nodigt iedereen uit om dit feest in Opmeer gezamenlijk te vieren: proef, bekijk en beleef het platteland van dichtbij.
Meer weten over de landbouwshow? Kijk dan op www.landbouwshow-opmeer.nl. Daar zijn ook vooraf toegangskaarten te koop..

Meer berichten