- IngezondenOnthaasten op de combine

  Nieuws
Peter Koning aan het werk met zijn Massy Ferguson. (Foto: aangeleverd)
Peter Koning aan het werk met zijn Massy Ferguson. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

DE WEERE – Het is vrijdagochtend 3 augustus. De zinderende hitte hangt overal over het land. Het koren is goudgeel en rijp om geoogst te worden. De intense stilte wordt verbroken door een ronkende machine: een combine uit 1972. Hij is wat roestig rood gekleurd, de Massey Ferguson type 510S. Destijds was deze combine de Rolls Royce onder de combines. Bovenop zit Peter Koning. Een parasol, die beter tijden heeft gekend, staat wiebelend boven hem. Hij draagt oordoppen, een stofmasker en een overall. In een dikke wolk stof rijdt hij zijn eindeloze regels heen en weer. Na elke twee regels lost hij het goudgele graan in een grote kiepkar. En zijn broer André rijdt die kar naar een opslag hal in de Wieringermeer. Langzaam maar zeker verandert Peter in 'zwarte Piet'.
De combine kochten de gebroeders Koning enkele jaren geleden via internet. Peter haalde hem helemaal uit elkaar en maakte het voertuig weer gebruiksklaar. Alles is mechanisch aan de combine, zodat een handig persoon veel zelf kan repareren. Maar... waar haalt de eigenaar de vervangende onderdelen vandaan voor zo'n machine, die al bijna vijftig jaar oud is? Via internet uit Amerika. “Het is lekker tot jezelf komen op zo'n brok techniek”, aldus Peter. “En de prijs van tarwe is goed”, zegt hij met een glimlach van oor tot oor. "Door de droogte heerst er namelijk schaarste aan veevoer."
Algauw verschijnt een pakmachine op het veld; ook uit de zeventiger jaren. Ook wat roestig rood gekleurd, de New Holland type 276. Als deze in bedrijf gaat, hangt er wederom een dikke stofwolk in de lucht. Het stro is kurkdroog en de pakken stro rollen rustig uit de machine. Diverse (hobby) boeren en paardenliefhebbers halen de pakken, die met hand zijn op te tillen, van het land. Met een goede planning en stug doorwerken kan men dus veel werk verzetten. 's Avonds is het veld leeg en de rust weergekeerd. Het gele, kort gemaaide land ligt stil te glanzen in de zon. En de ronkende combine gaat naar een volgend perceel en daarna weer voor een jaar 'op stal'.
Zou deze machine zich die record hete en droge zomer van 1976 nog herinneren?
Anne de Bruin-v.d.Graaf, Ooster Boekelweg 64 in De Weere.

Meer berichten