'Wie bridge speelt, blijft tot op hoge leeftijd scherp' - Bridgeclub Kompas zoekt nieuwe leden

  Nieuws
Bridgen is een uitdagend spel, waar de spelers het tegen elkaar opnemen om zoveel mogelijk slagen te halen. (Foto: AdobeStock)
Bridgen is een uitdagend spel, waar de spelers het tegen elkaar opnemen om zoveel mogelijk slagen te halen. (Foto: AdobeStock) (rodi.nl)

REGIO – Jan ten Berge (69) is een fervent bridgespeler bij bridgeclub Kompas. Hij en 81 andere leden komen elke donderdag bij elkaar om het mooie bridgespel te spelen. Bij bridge worden door meer paren op een avond dezelfde spellen gespeeld. Hierdoor is geluk in het spel zoveel mogelijk uitgeschakeld. De kunst is om het aantal geboden slagen daadwerkelijk te halen. "Tijdens het spel moet je geconcentreerd zijn en goed nadenken. We hebben leden op de club die tot op hoge leeftijd heel scherp kaarten en zeer inventief zijn tijdens het spel."
Bridge wordt gerekend tot de denksporten en de gemiddelde leeftijd van Kompas is, zoals bij veel clubs hoog. Het oudste lid van de club is 89 jaar. "Maar het is zeker ook voor jongeren leuk om te doen. Braintrainen, maar dan niet op de computer, maar met een maatje. Op een avond spelen de deelnemers aan zeven tafels vier dezelfde spellen. De uitdaging is om met je partner zoveel mogelijk slagen binnen te halen, maar het kan dan zo zijn dat een ander paar er meer haalt. Tja, dan heb jij het niet zo best gedaan. En ja, je wilt natuurlijk wel het beste uit jezelf halen. Gaan voor de winst!"

Fanatiek

Het kaartspel wordt op een serieuze, maar gemoedelijke manier gespeeld. Arbiters zorgen ervoor dat er volgens de spelregels wordt gehandeld als er eens een foutje wordt gemaakt. "Partners maken van tevoren spelafspraken met elkaar en zetten die op een systeemkaart. Op grond daarvan wordt er geboden en gespeeld. Je moet geconcentreerd spelen om het beste resultaat te boeken. Dus goed bieden en dan ook zo uitspelen dat je zoveel mogelijk slagen haalt", zegt Jan enthousiast.
Activiteiten

Al zin om een potje te spelen? In september start de volgende competitie. De vereniging, die aangesloten is bij de Nederlandse Bridgebond, heeft plaats voor nieuwe leden, spelend van beginnend tot ervaren. "Men kan zich opgeven als paar of individueel. In het laatste geval wordt geprobeerd iemand te koppelen aan een passende partner. En bij genoeg aanmeldingen van beginners, is het mogelijk dat wij een cursus verzorgen. Zo wordt een nieuw lid op een goede manier geïntroduceerd in de spannende wereld van bridgen." De vereniging verzorgt gedurende het jaar, als extraatje naast de competitie, een zomer-, paas- kerst- en slotdrive.
Speellocatie

Belangstelling gekregen of nieuwsgierig hoe bridge gespeeld wordt? Iedereen is welkom om een keertje te komen kijken in Brasserie Golfbaan Spierdijk, Wogmeer 86a in Spierdijk. Kom op een donderdag langs, aanvang 19.30 uur. Aanmelden kan via 06-29281684 of via de contactpersonen die zijn te vinden op www.nbbclubsites.nl/club/4015.

Meer berichten