'Het zit Hoogwouders in het bloed om betrokken te zijn en elkaar te helpen' - 'Housewarming' in vernieuwde Pardoes

  Nieuws
Thomas Vlaar is druk bezig met de 'finishing touch' Wie komt 21 september een kijkje nemen tijdens de housewarming? (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)
Thomas Vlaar is druk bezig met de 'finishing touch' Wie komt 21 september een kijkje nemen tijdens de housewarming? (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media) (rodi.nl)

HOOGWOUD – JC Pardoes, De Weijver 8a in Hoogwoud kreeg een totale 'make-over'. "We zitten nu zeven jaar in dit gebouw en hebben een groot maatschappelijk doel en een brede doelgroep die we aanspreken", legt Thomas Vlaar, voorzitter van stichting Pardoes, uit. Afgelopen seizoen hebben we meer dan vijfduizend bezoekers ontvangen. We draaien geheel op vrijwilligers en deze verbouwing wordt ook volledig gerealiseerd door vrijwilligers. Het zit de Hoogwouders in het bloed om betrokken te zijn en elkaar te helpen."
Het jongerencentrum bestaat al sinds 1981. De jeugd uit Hoogwoud kwam toen bij elkaar om te 'chillen' na school. Thomas is 27 jaar en ging in zijn jonge jaren ook naar Pardoes. "Gezellig bij elkaar komen... Dat is nu ook zo, maar we hebben het naar een ander niveau getild. De kids van toen zijn gegroeid en meegegroeid in de ontwikkelingen van het jongerencentrum. Het bestuur bestaat uit één grote vriendengroep die zeer betrokken is bij de stichting, maar ook bij de jongeren van het dorp."

Cultureel centrum

Het bestuur praat eigenlijk al lang niet meer over een jongerencentrum, maar over een cultureel centrum. "Wij vinden het belangrijk om een zo breed mogelijk programma aan te bieden aan jong én oud", zegt Thomas. "We proberen de jongeren allerlei culturele vlakken bij te brengen, denk hierbij aan cabaret, maar ook live en 'dance'-muziek. Soundos, Kees van Amstel en Pepijn Schoneveld staan komend seizoen onder meer op het podium. Maar cabaret is natuurlijk niet alleen bedoeld voor de jongeren, volwassenen zijn ook van harte welkom. Ook organiseren we 'dance'-feesten, denk aan Superstijl, Lokaal Kabaal en Silent Disco's. Superstijl is al compleet uitverkocht! Ik denk dat dàt de kracht is van de stichting; om een zo breed mogelijk programma aan te bieden."
Veel bezoekers

Door het programma aantrekkelijk te maken komen er veel bezoekers op Pardoes af. "Belangrijk is om samen te werken met de jongeren. Zorg voor bekende namen op de bühne, niet alleen beroemde Nederlanders, maar ook lokale bekenden. We verzorgen ook dj lessen. Vrienden nemen vrienden mee en dat uit zich in een fantastische avond met diverse muziekstijlen en remixen. En de opkomst is dan overweldigend!"
Exclusief

Het bestuur wil alles zo exclusief mogelijk houden. "Vaak is het zo dat als een activiteit aanslaat, die dan meerdere malen wordt georganiseerd. Wij doen dat dus niet", vertelt Thomas. "Het kan zijn dat je dan in een sleur raakt door herhaling. Wij houden het programma exclusief en zo breed mogelijk. En wij merken dat die formule werkt. Om alles in goede banen te leiden werken we met een bandjessysteem en letten we goed op met het schenken van alcohol aan de jeugd jonger dan 18 jaar. Na de eerste controle kregen we zelfs een pluim! We blijven scherp op het handhaven van de alcoholwet."
Vrijwilligers

Het dagelijks bestuur wordt aangevuld met een bestuur van werkgroephoofden. De vijf werkgroepen verzorgen de diverse activiteiten. "Wij zijn heel blij met de vele vrijwilligers die zich inzetten voor Pardoes. Daarom organiseren we één keer per jaar een gezellige vrijwilligersbarbecue. Iedereen die zijn steentje bijdraagt, bieden we een gezellige avond aan. Iedereen hier heeft het in zijn bloed. Dorpsgenoten vinden het belangrijk dat Hoogwoud actief en sociaal blijft en daar zorgen zij gezamenlijk voor. Hoe mooi is dat!"
Baan

Thomas begon als vrijwilliger en na drie jaar nam hij het stokje als voorzitter over van zijn broer. "Dat doe ik nu al zo'n vijf seizoenen. Naast mijn baan als vormgever, ben ik zeer betrokken bij Pardoes. Ik heb een passie voor horeca, dat kan ik hier goed kwijt. Ook de marketing neem ik op me. We houden onze Facebook, Instagram en website goed bij. Ook hebben we sinds vorig seizoen een iPhone-app waar het programma is te vinden en iedereen direct kaartjes kan kopen."
Activiteiten

Omdat Pardoes verbouwd is, is iedereen van harte welkom om vrijdag 21 september een kijkje te nemen. De 'housewarming' begint om 21.00 uur. De officiële opening vindt 22 september plaats, daarvoor zijn de uitnodigingen al verstuurd. Wie het programma van komend seizoen wil weten, gaat naar www.jcpardoes.nl. Op Facebook en Instagram van Pardoes zijn diverse foto's van de verbouwing te vinden.

Meer berichten