Aan de slag met amateurarcheoloog Harry van de Meij - Nationale Archeologiedag bij museumboerderij West-Frisia
  Nieuws

Een amateurarcheoloog vertelt over het leven en de gereedschappen uit de prehistorie. (Foto: aangeleverd)
Een amateurarcheoloog vertelt over het leven en de gereedschappen uit de prehistorie. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOOGWOUD – Altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis? Hoe leefde mensen vroeger? Hoe zagen gebouwen eruit? Welk gereedschap gebruikte men? Amateurarcheoloog Harry van der Meij geeft zondag 14 oktober leiding aan belangstellenden en gaat met hen aan de slag met gereedschap uit de tijd van Cees.
Wie is Cees? Vlakbij Museumboerderij West-Frisia, aan de Mienakker in Hoogwoud, is in 1990 een heel goed bewaard gebleven skelet gevonden dat 4.500 jaar oud bleek te zijn. Hij kreeg de naam Cees de steentijdman. Zijn resten en de omgeving daarvan vormden een schatkist aan informatie over de Nieuwe Steentijd. De man leefde tijdens de touwbekercultuur (Bronstijd), vernoemd naar eigenaar Cees J. van Berkel van het perceel waarop hij werd gevonden. Na onderzoek moet Cees zo tussen de 26 en 35 jaar zijn geweest en tussen de 1,68 en 1,76 centimeter lang. Hij is gereconstrueerd en staat in het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum. In de museumboerderij is een vitrine ingericht met unieke steentijdvondsten en bezoekers kunnen meer informatie inwinnen.

Prehistorie

Tijdens de Nationale Archeologiedag -14 oktober- is de museumboerderij tussen 13.00 en 16.30 uur extra geopend om de plaatselijke geschiedenis te belichten en belangstellenden ervaren hoe het is om in de prehistorie te leven. Wie zelf gevonden schatten wil meenemen. Dat kan! Twee amateurarcheologen bekijken en beoordelen de historische objecten. Ze vertellen hoe het dagelijkse leven vroeger was en jong en oud kan meedoen met de diverse workshops.
Aan de slag

Met Harrie van de Meij gaat men zelf aan de slag met het gereedschap uit de tijd van Cees. Maak onder meer pijlen, spin garen met spintollen of maal graan op een maalsteen. Met meel kan er brood gebakken worden, vuur is dus noodzakelijk. De oertijdbewoners hadden daar iets op gevonden. Met een pyriet knol maakten zij vuurvonken. Spannend om dat allemaal zelf te proberen in de Museumboerderij.
Zeker zijn van en een plaatsje bij de uitvoering van de oude technieken, graag voor 7 oktober aanmelden via info@museumboerderijwestfrisia.nl. West-Frisia is te vinden aan Koningspade 31 in Hoogwoud. Entree: 3,50 euro voor volwassenen en kinderen. Voor meer informatie, bel 0226-351431.

Meer berichten