De Lastdrager wint Molenprijs

  Nieuws
Het vrijwilligersteam van De Lastdrager is ontzettend blij met de toekenning van de Molenprijs. (Foto: Wim Giebels)
Het vrijwilligersteam van De Lastdrager is ontzettend blij met de toekenning van de Molenprijs. (Foto: Wim Giebels) (rodi.nl)

HOOGWOUD – Molen De Lastdrager in Hoogwoud is de glorieuze winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2018. De Hollandsche Molen maakte dit bekend tijdens het jaarlijkse Molenfeest in Ede. De molen verzamelde 9.076 stemmen en sleepte daarmee de hoofdprijs van 95.000 euro binnen. Met dit geld brengt eigenaar Stichting De Westfriese Molens de maalinrichting, het 'hart' van de molen weer terug.
Molenaar Cees Mens, de kopman van de enthousiaste vrijwilligersploeg die de stemmen vergaarde, reageerde dolblij: "Dat hart gaat er komen, dat weet ik nu zeker!" De Lastdrager is een van de oudste houten molens van Nederland. Vele tientallen jaren geleden is de maalinrichting uit deze korenmolen uit -vermoedelijk- 1645 verwijderd.
De Lastdrager was vier concurrenten de baas. Deze blijven echter niet met lege handen achter. Zij krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat de ‘Meule van Wassens’ in Zuidwolde 8.954 euro, de molen in Aarlanderveen 8.277 euro, de Korenmolen van Oostvoorne 7.583 euro en De Hoop in Oldebroek 4.370 euro voor hun projecten incasseren.

Meer berichten