Heel speciaal is de Bad Mobiel.
Heel speciaal is de Bad Mobiel. ((Foto: aangeleverd))

11e Poortersfeesten met gouden rand

PURMEREND - Met als motto Purmerend's GOUD! staat de binnenstad op zondag 2 juni in het teken van de 11e editie van de Poortersfeesten, het driejaarlijks muziek-, circus- en straattheaterspektakel. De organisatie heeft de zaakjes ten aanzien van de programma-invulling goed voor elkaar. De bezoekers zullen hun ogen uitkijken op de eerste zondag van juni. Met natuurlijk aandacht voor de stadsreuzen Bram en Bregje, die alle artiesten voorgaan in de stoet. De opening is om 12.45 uur door burgemeester Don Bijl op het bordes van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt.

Muziek, circusacts en volop straattheater op zondag 2 juni in binnenstad

De geschiedenis van de Poortersfeesten voert terug naar 1989. Chris van Vuuren en Sietze de Bruin, beiden veel te vroeg overleden, waren twee mannen van het eerste uur. Hun opdracht was om Purmerend een heus volksfeest te bezorgen. Het sloeg meteen aan, want samen met tal van vrijwilligers bezorgden zij de stad en omgeving een bijna on-Purmerendse activiteit. Met ook destijds de stadsreuzen Bram en Bregje in een voortrekkersrol.

In de jaren erop volgend werd de organisatie steeds verfijnder en de invulling van de artiesten en het programma professioneler. Nu, aan de vooravond van de 10e editie, is het bestuur er opnieuw in geslaagd een topbezetting te contracteren. Met 600 deelnemende artiesten. Voorzitter Hans Glandorf: "Op dit moment hebben we 90% rond en ik kan alvast verklappen dat het een unieke verzameling van straattheater, muziek, toneel en folklore wordt."

Glandorf wordt bestuurlijk gezien terzijde gestaan door Pieter-Jan Kraakman (secretaris), Robert Wentink (penningmeester) en de leden Shemara en Marcel Beekveldt, Jan de Jonge, Michael van Baarsen en Wim Los. Waarom koos het bestuur voor het motto Purmerend's GOUD!? "We leven in een gouden stad en dit jaar is ook het jaar van de Gouden Eeuw. Om die reden draagt iedereen die dit keer meedoet een gouden randje. Bram en Bregje verschijnen ook in gouden kleuren."

Wat kan men verwachten?

Wat kunnen bezoekers van de Poortersfeesten op 2 juni allemaal verwachten? Een bonte mengeling van koren, (straat)artiesten, orkesten, acts, oude ambachten en dans- en muziekgroepen. Op het Waagplein staan om beurten vijf koren, te weten The Classics, 't Bonte Levenslied, Popmusicalkoor, Operettekoor en Let's Rock. De Kaasmarkt wordt podium van folklore en dans met onder meer het Nederlands Kinder Theater (NKT), folkloredansgroep FDP, een Afrikaanse Djembé dansgroep en Fabulous Fifty's Rock.

De Koemarkt, aan de kant van De Doele, wordt toneel van het jeugdorkest van Kunst Na Arbeid, Crescendo en Stedelijk Orkest. Alberto Nicolay zorgt samen met Stedelijk Orkest voor een knallende afsluiting. Op de kop van het plein, nabij het beeld, komt onder de naam Triali een waanzinnige trampoline-act met twee mannen en een vrouw, alsmede Salsa dansschool El Puente uit Zuidoostbeemster. Het Looiersplein biedt ruimte aan de brandweer, met een virtuele brand in 3D, een workshop van NKT, schminken voor de kinderen, kinderavonturen van Mijn Karretje en Poppekus.

Oude ambachten

In de Schoolsteeg komen oude ambachten te staan. Afwisselend op de locaties Achter de Kerk/Zuidersteeg, Weeshuis/Willem Eggertstraat, hoek Koestraat/Plantsoenstraat, Koemarkt en rondlopend in het centrumgebied zullen achtereenvolgens de acts van Circus Parade, Jarno de Parno (met een unieke bad mobiel), Arthur van Poppel, Trio Los Locos, de hoepelact van Uili Bispo, Leipe Leo, Martin Forget Men Alien, Frans Custers met Miep, Shopping Lady en natuurlijk Bram en Bregje ongetwijfeld zorgen voor veel ooooh's, aaa'hs en lachsalvo's.

Tenslotte zorgt stadsomroeper Jan Prins ervoor dat alle bezoekers tijdig op de hoogte worden gesteld van wat er op welke tijdstippen op de locaties plaatsvindt.

Mede mogelijk gemaakt door

De Poortersfeesten worden mede mogelijk gemaakt door Attica, De Stallen, NMT, Rabobank, Gemeente Purmerend, Rodi Media, Binnenstad Ondernemers Fonds (BOF) en Horeca Koemarkt (hoofdsponsors). En Finish Profiles, Triple Showtechniek, Worktrans, De Graaf Groep, Eipi belettering, de Bonte Koe, café Aad de Wolf, Concordia, de Purmaryn, Febo Koestraat, Vishandel Sier en Jonk, Multi ijs en Spijkerman Eten & Drinken (sponsors).

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten