Willem Staphorsius, hier tijdens de uitreiking van het certificaat 100% kringloop, is door het bestuur weggestuurd.
Willem Staphorsius, hier tijdens de uitreiking van het certificaat 100% kringloop, is door het bestuur weggestuurd. ((Foto: Aangeleverd))

Interne hommeles bij Noppes

PURMEREND - Belangenverstrengeling, misstanden, onderling bedisselen, het maken van vormfouten, het onterecht wegsturen van directeur Willem Staphorsius en het niet serieus nemen van de Ondernemingsraad (OR). Het zijn de voornaamste redenen van de uitgebroken 'oorlog' binnen Noppes, de keten van 16 kringloopwinkels in Zaanstreek-Waterland (waaronder Purmerend), IJmond, West-Friesland en Midden-Holland. Dezer dagen gooide de OR de knuppel in het hoenderhok en zegde definitief het vertrouwen op in het bestuur. "Wij eisen dat het bestuur opstapt en Willem Staphorsius onmiddellijk op zijn plek terug komt", aldus John Knook, voorzitter van de OR.

OR zegt vertrouwen in bestuur op

"Het stinkt werkelijk aan alle kanten", gaat Knook verder. "Er is van alles mis gegaan en het wordt tijd dat daar een einde aan komt. Het bestuur denkt met van alles weg te komen en ons aan de kant te schuiven, maar zo werkt het niet. We hebben ons goed ingelezen en een advocaat in de arm genomen en zullen kijken wie er aan het langste eind gaat trekken", aldus een strijdbare voorzitter.

Alles in de strijd

Het gedwongen vertrek van directeur Staphorsius heeft de OR doen besluiten om alles in de strijd te gooien. "Er zijn flinke vormfouten begaan en er zijn volgens ons ernstige belangenverstrengelingen in het spel. Zo treedt een bestuur voor een periode van drie jaar aan en moet vervolgens herbenoemd worden. Dat is bij drie van de vier bestuursleden niet gebeurd, ze hebben zichzelf op de plek laten zitten. Volstrekt buiten de regels om. Daarnaast heeft het bestuur ons, de OR, volledig genegeerd. Ook dat kan helemaal niet, want juridisch gezien zijn wij het enige orgaan wat iets teweeg zou kunnen brengen. Ze zijn verplicht om ons om advies te vragen. Uit alles blijkt dat ze denken dat ze wel even over ons heen lopen. Maar zo werkt het in onze ogen niet, we laten ons niet in de maling nemen."

Persoonlijke titel

Het bestuur oordeelde dat Willem Staphorsius niet goed was in de contacten met de stakeholders en daardoor niet meer zou passen in het toekomstplaatje van de gezamenlijke kringloopwinkels vallend onder de naam Noppes. Knook: "In het bestuur zaten mensen die een relatie hadden met het SW-bedrijf (Sociale Werkplaats). In deze provincie was dat onder meer Baanstede, dat vorig jaar is omgevormd tot Werkom. De zitting in het bestuur van Noppes is puur op persoonlijke titel omgezet en bestaat thans uit vier leden. De partner van de vroegere directeur van Baanstede is nu directeur van Werkom. Samen hebben zij een relationeel en ook zakelijk belang. In onze optiek is sprake van ongewenste belangenverstrengeling", zet Knook zijn betoog kracht bij. Om er aan toe te voegen: "Een bestuur moet ook uit een oneven aantal bestaan, maar ondanks dat Willem Staphorsius namen verstrekte van mensen die bestuurlijke verantwoordelijkheid wensten te nemen, vond men het simpeler om met z'n vieren dingen af te spreken."

Baanstede legde Noppes een claim op van maar liefst € 80.000,-. Dit bedrag is inmiddels teruggebracht tot € 17.000,-. In de tussentijd maakte Werkom bekend dat Noppes een tariefsverhoging tegemoet kan zien van 43%. De achtergrond van deze gigantische stijging is volgens Werkom terug te voeren naar "de verzakelijking van de detacheringswereld".

Grote impact op mensen

John Knook, en ook penningmeester Juan Selva Lopez, zien de bui al hangen. "Zo'n belachelijke stijging betekent dat Noppes, in zijn huidige vorm het financieel heel anders moet gaan organiseren en er ook minder banen kunnen worden gecreëerd. De impact op de mensen bij Noppes zal groot zijn. En dat te bedenken dat we het hebben over zo'n 800 mensen die geluk en voldoening vinden in hun werk."

Zoals zich nu laat aanzien hoort Willem Staphorsius tijdens een gepland gesprek op 14 mei wat er definitief met hem gaat gebeuren. Volgens John Knook is het spel nog lang niet uitgespeeld. "We hebben nog zat troeven in handen en desnoods gaan we naar het hoogste orgaan. Want dit kan écht niet."

De afdeling communicatie van Werkom was niet bereikbaar voor commentaar.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten