Gunter Demnig legt de stenen in het wegdek.
Gunter Demnig legt de stenen in het wegdek. ((Foto: Evert Ruis))

Namen van Joodse familie Zwart voor eeuwig vastgelegd

PURMEREND - Donderdagochtend zijn voor de woning Thorbeckekade 12 vier struikelstenen in het trottoir gelegd. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig was speciaal voor deze gelegenheid uit Berlijn gekomen om de Stolpersteinen, zoals ze officieel heten, in de straat te leggen. Dat betekent dat de vier inwoners van Purmerend, die er tot 1942 woonden en later in Auschwitz en Sobibor zijn vermoord, voor altijd en eeuwig in de herinnering blijven.

Het Joodse gezin Zwart, bestaande uit Isaak Jacob Zwart, Jeanette Zwart Engelsman, Juda Zwart en oom Abraham Haïm Cortissos, woonde op het bewuste adres waaruit ze in het voorjaar van 1942 gedwongen moesten verhuizen. Hun namen kwamen boven nadat in 2015 voor De Rusthoeve de eerste Stolperstein werden geplaatst. Hier woonde destijds mevrouw Heigmans.

Na de plaatsing van de vier stenen legden leerlingen van het voortgezet onderwijs in Purmerend ieder een bloem neer bij het 'monument'. Vervolgens sprak Mick Nolte het Kaddisj, het Joodse gebed, uit. Nolte memoreerde over de rode draad in het gebed. "Jullie zullen weinig van het Hebreeuws begrijpen, want het is een taal met haakjes. Maar weet dat vrede een belangrijk onderdeel is van het gebed. En ten aanzien van de plaatsing van deze Stolpersteinen wil ik graag zeggen: dit is heel belangrijk, want je bent pas dood als je naam niet meer wordt genoemd. Nu de namen van de familieleden op de stenen staan, zullen we ze zeker nooit meer vergeten", aldus Nolte.

Het Stolpersteine-project is in gang gezet door Gunter Demnig en houdt de plaatsing van herinneringssteentjes in, als kleine monumentjes met daarop de naam van een slachtoffer van de Holocaust en enkele data voor zijn of haar haar laatste woonadres. Inmiddels zijn er in tal van Europese landen duizenden en duizenden van geplaatst. Speciaal is het dat Demnig met zijn bestelbus heel Europa afreist om de steentjes in de straten of trottoirs te leggen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten