In horeca geïnteresseerde leerlingen vulden enthousiast de vragenlijst in en proefden tussendoor van de hapjes van de leerbedrijven.
In horeca geïnteresseerde leerlingen vulden enthousiast de vragenlijst in en proefden tussendoor van de hapjes van de leerbedrijven. ((Foto: Han Giskes))

Leren van en op Gastvrij Waterland

REGIO - Van de daken schreeuwen dat je als horeca-ondernemer niet of moeilijk aan goed personeel kan komen, is de weg van de minste weerstand. We moeten daadwerkelijk iets doen! Dat moeten de initiatiefnemers van en uiteindelijk ook deelnemers aan en leerbedrijven op Gastvrij Waterland hebben gedacht. Maandag vond het evenement voor de eerste keer plaats in theater De Purmaryn. Het werd een dermate succes, dat één ding vast staat: er komt een vervolg. De naar schatting 100 aanwezige leerlingen aan de horeca-opleidingen aan W.J. Bladergroen, ROC, Horizon College en Gerrit Rietveld, alsmede de 90 horeca-ondernemers die het avondprogramma volgden, dachten er net zo over. Hun kennismaking met Gastvrij Waterland en de horeca vertegenwoordigd in het theater bracht zeker stof tot nadenken. In positieve zin!

Gastvrij Waterland is ontsproten aan het brein van het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Purmerend, in nauwe samenwerking met de afdelingen Beemster, Waterland en Edam-Volendam, alsmede Bureau Toerisme Laag Holland. "Waterland is een gastvrije regio, maar het kan altijd nog beter en mooier. Met dit evenement willen we bereiken dat we met z'n allen nog gastvrijer worden voor onze gasten. En, niet onbelangrijk, we willen de leerlingen met een horeca-opleiding binden aan de mooie leerbedrijven die we in Purmerend en omgeving hebben", aldus mede-organisator Thierry van der Weide, die de kar samen met Arwin Versteijne (voorzitter KHN Purmerend) heeft getrokken.

Leerbedrijven

De leerlingen kwamen in aanraking met de aanwezige leerbedrijven Spaander, Pieterman (Volendam), Land en Zeezicht (Marken), Fort Resort Beemster, Kozee, Spijkerman Eten & Drinken en BRASA (Purmerend). En middels een vragenlijst over diverse technieken, producten, hygiëne en gezondheid binnen de horeca werd hun (prille) kennis getoetst. "We weten nog niet precies welke richting we uit willen, maar dit leek ons een mooie gelegenheid om te ondervinden hoe het in de horeca werkt", legt een van de leerlingen van SG Gerrit Rietveld uit.

Open restaurant

Namens het Horizon College was onder andere Björn Folkers aanwezig. Hij werkt als coördinator Horeca in de sector Handel & Dienstverlening. Folkers praat en ademt horeca en ziet tot zijn genoegen dat 'zijn' leerlingen zich als een vis in het water bewegen. "Hier doen we het allemaal voor. Van een evenement als dit profiteren wij als opleiding natuurlijk enorm. Sinds kort zijn wij bijvoorbeeld gestart met de opleiding International Manager Hospitality Food and Beverage. Zo'n 30 leerlingen volgen deze. Verder is er in ons nieuwe schoolgebouw elke maandagavond open restaurant waar iedereen naartoe kan. Een mailtje naar restaurtantpurmerend@horizoncollege.nl is voldoende om je aan te melden voor het 3- of 4-gangen diner voor € 12,50 (exclusief drankjes). En we bieden de mogelijkheid om op woensdag, van 11.30 tot 15.00 uur, te genieten van een complete lunch", aldus Folkers, die en passant de open dagen van 11 december en 28 februari aanstipt. "Hier kan iedereen onder het motto Leren wat Werkt zien welke mogelijkheden op onze school zijn."

Voordeel mee doen

Frans Spijkerman, van het gelijknamige établissement aan de Neckerdijk, is rotsvast in zijn overtuiging dat een evenement als dit hét middel is om de horeca op een goede en eerlijke manier te presenteren. "We zijn nu twintig jaar leerbedrijf en het is dit jaar voor de eerste keer dat ik nog één leerling moet zien te vinden. Dat geeft wel aan dat het steeds moeilijker wordt om ze te vinden. Hier zie ik ze lopen, tonen ze hun enthousiasme en daar kunnen wij ons voordeel mee doen", aldus Spijkerman.

Arwin Versteijne: "Er is blijkbaar iets als dit nodig om iedereen te triggeren. Het is mooi om de interactie te zien tussen leerlingen en leerbedrijven. We moeten dit ook zeker een volgende keer uitbouwen. Nu staan er zeven leerbedrijven, maar het moeten er meer worden", steekt hij de ambities niet onder stoelen of banken.

Tijdens het avondprogramma waren zo'n 90 ondernemers aanwezig. Zij werden getrakteerd op diverse workshops en lezingen waaronder een zeer inspirerende van trendwatcher Wouter Verkerk.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten