Frank de Ruiter, echtgenoot van de in augustus overleden José de Ruiter-De Wit, met winnares Tineke van der Struik.
Frank de Ruiter, echtgenoot van de in augustus overleden José de Ruiter-De Wit, met winnares Tineke van der Struik. ((Foto: aangeleverd))

Tineke wint José de Ruiter-De Wit prijs

PURMEREND - Als staartje van de in september gehouden nazomerfeestweek vond de prijsuitreiking plaats van de schilder- en tekenwedstrijd, die jaarlijks tijdens op de dag van de veetentoonstelling wordt gehouden. Het was uiteindelijk Tineke van der Struik die er met de prijs en eer vandoor ging. Zij won de José de Ruiter-De Wit opgedragen prijs, vernoemd naar de in augustus van dit jaar plotseling overleden José de Ruiter. Zij was de grote inspirator van de wedstrijd. Om die reden reikte haar echtgenoot Frank de prijzen uit.

De wedstrijd is al sinds vele jaren vast onderdeel van de dag van de veetentoonstelling. Kees Oudewortel, voorzitter van Stichting Purmerend Marktstad, zette de deelnemers, dit jaar helaas maar vijf, in het zonnetje. Op de tweede plaats eindigde Mieneke van Rooien en Ronald Roelfsema eindigde op de derde plaats. Het drietal ontving een glazen aandenken in verschillende hoogtes.

"Ik heb inmiddels 3 mooie stukjes kunst bij elkaar verzameld en alle drie hebben ze iets met de veetentoonstelling. Net als voorgaande jaren is er gewerkt met het penseel, er is getekend, we hebben aquarellen gekregen en er is met houtskool gewerkt", aldus Oudewortel.

Plotseling overlijden

Het bestuurslid van Marktstad ging nadrukkelijk in op het plotselinge overlijden van José de Ruiter. "José was voor ons bestuurslid Rikus Bijvoet een vast contact bij het organiseren. Jammer genoeg is op 26 augustus jl. op 67 jarige leeftijd overleden. José was zelf een begenadigd beeldhouwster en voor Stichting Purmerend Marktstad was zij een rustpunt in de organisatie van de schilder- teken wedstrijd. Zij organiseerde dan verder alles in samenwerking met Rikus. Ze wist de mensen te enthousiasmeren, het evenement te coördineren en te reguleren, maar liet het jureren aan ons over."

José was de laatste jaren een vaste waarde in de organisatie totdat zij ziek werd. Oudewortel: "Ik liep laatst zomaar door de stad te wandelen en keek zo af en toe in de etalages. Bij Deitmers Herenmode aan de Dubbele Buurt stond in de etalage een mooi kunstwerk van José met haar naam en haar sterfdatum vermeld. Dan kijk je op eens toch anders naar dat beeldhouwwerk, ik werd er stil van en moest slikken. Dat is toch wel iets wat zij heeft nagelaten. Mooie kunstwerken, mooie gedenkstukken. Wellicht staan er op nog meer plekken kunstwerken van haar die nu voor ook anderen iets anders zijn gaan betekenen."

Stichting Purmerend Marktstad heeft in overleg met Frank, José 's echtgenoot, besloten om deze wedstrijd en de prijzen aan haar op te dragen. De winnaars van deze en de mogelijk volgende wedstrijden gaan dus naar huis met de José de Ruiter-de Wit prijs. Vervolgens stonden de aanwezigen een ogenblik stil bij haar overlijden en wat ze heeft betekend.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten