Z Lijner over arme Sint

Vanaf komend weekeinde staat het land weer in het teken van Sinterklaas. De goedheiligman die menig kinderhart sneller doet kloppen en die ieder jaar weer bijdraagt om de speelgoedwinkels een prettig jaareinde te bezorgen. Niet alleen de speelgoedwinkels, ook de webwinkels profiteren vol overgave van het sprookje. Want dat is het: een sprookje. Althans tot voor kort. Een Spaanse bisschop die met een stoomboot vol met cadeautjes naar Nederland komt en die zich bij zijn zware taak laat bijstaan door een pietenkorps van ongekende omvang. Pieten die van oudsher zwart van kleur zijn, maar die langzamerhand van kleur veranderen. Het eerste zagen we dat op televisie: de roetveegpiet deed zijn (of haar) intrede. Bij de landelijke intocht, aanstaande zaterdag in Apeldoorn zijn er uitsluitend roetveegpieten te zien. Als eersten pasten vooral de grote steden het uiterlijk van de pieten aan bij de intocht van Sinterklaas. En hoe zullen de pieten er in onze regio uitzien? Nog een paar nachtjes slapen en we zullen het weten.

Die arme sinterklaas. Jarenlang bekommerde niemand zich over de pieten. De wereldwijde verontwaardiging en afschuw over het gedrag van menig bisschop (juist ook in de omgang met kleine kinderen!) ging aan hem voorbij. Zijn doen en laten bleek boven alle kritiek verheven. Totdat … ja totdat opeens zwarte piet als een slaaf werd beschouwd. Zwarte piet stond plots symbool voor uitbuiting en discriminatie. Je kunt je erover opwinden, het zij zo. Veranderende tijden, veranderende opvattingen. Piet evolueert. De roe, de oorringen, het boeman gedrag … het is allemaal al verleden tijd. Piet is vandaag de dag een medewerker (niet van Post NL, DHL of Thuisbezorgd.nl maar van Sinterklaas) die moet zorgen dat de pakjes bij de kinderen komen. En het zal die kinderen een zorg zijn of die piet gekleurd, geroetveegd, gestroopwafeld of zwart is. Als die pakjes maar komen.

En als de discussie over piet nog een tijdje doorgaat dan zal Sinterklaas – zo heeft hij mij persoonlijk laten weten – uiteindelijk besluiten om net als zijn collega Kerstman voortaan alleen te komen.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten