Zoals gewoonlijk stapt de Sint op de Kanaalkade op zijn paard.
Zoals gewoonlijk stapt de Sint op de Kanaalkade op zijn paard. ((Foto: Han Giskes))

Sinterklaas en gevolg arriveren zondag

PURMEREND - Op zondag 17 november om 13.30 uur zet Sinterklaas weer voet aan wal in Purmerend. De boten van de Goedheiligman en zijn pieten meren zoals elk jaar aan op de Kanaalkade, ter hoogte van de Beemsterburgwal. Daarna gaat de Sint in een vrolijke optocht door de binnenstad naar de Koemarkt. Daar beginnen de festiviteiten al om 13.00 uur en zijn bij aankomst van de Sint en zijn gevolg dus in volle gang.

De jeugdige Purmerenders Levi Bijlsma (5), Jessy Waarhuis en Sven Bruinsma (beiden 6) en Puck ter Meulen en David Kroft (beiden 7) zijn uitverkoren om, samen met burgemeester Don Bijl en Meneer René, de Sint officieel te ontvangen. Zij leverden immers prachtige tekeningen in bij speelgoedwinkel Jase & Joy in het Eggert Winkelcentrum. En als prijs mogen zij op de eerste rij staan.

Rond 13.45 uur vertrekt de stoet via de Neckerdijk, Gedempte Singelgracht, Oude Vismarkt, Peperstraat, Breedstraat en Dubbele Buurt en de zuidwest kant van de Koemarkt naar het hoofdpodium op de Koemarkt. Hier spreekt burgemeester Bijl de Sint kort toe.

Piet met glutenvrije pepernoten

De organisatie van de intocht speelt direct in op het feit dat in ons land steeds meer kinderen zijn die een gluten- en/of lactose-intolerantie hebben. Om die reden loopt in het gevolg van de Sint een Piet mee die gluten-, lactose-, melk- en tarwevrije pepernoten uitdeelt aan de kinderen. "Ons land telt ongeveer 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. Voor hen is de intocht van Sinterklaas vaak geen leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet, want kruimels op de handschoen kunnen ook voor problemen zorgen. Wij vinden dat een Sinterklaasfeest er juist is voor alle kinderen", aldus de uitleg van Kees Oudewortel, voorzitter van de organiserende Stichting Purmerend Marktstad, die het onthalen van de kindervriend al sinds 1971 op touw zet.

Pietenpak met wit schort

De organisatie verwacht dat zondag een slordige 8.000 toeschouwers het feest op de Kanaalkade en Koemarkt bijwonen. De glutenvrije Piet zal voornamelijk aan de rechterzijde van het parcours lopen. De betrokken kinderen en ouders daarom het beste aan die zijde zich kenbaar maken voor de glutenvrije Piet. Deze piet draagt over het Pietenpak een wit schort met daarop het logo van de Glutenvrije piet. De betrokken kinderen kunnen op de site https://www.glutenvrij.nl/activiteitenkalender/glutenvrije_pieten/lezen hoe de piet kan zien dat zij graag glutenvrije willen ontvangen.

Download kleurplaat of vlag

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kan je hem aan je pietenmuts hangen of er een vlaggetje van maken. Dan kan de Glutenvrije Piet ook goed zien dat jij graag de glutenvrije kruidnoten wilt! Je kan ook de glutenvrije vlag downloaden en er zelf een vlag van maken. Bij slecht weer is het aan te raden de kleurplaat of vlag te lamineren.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten