De kerk werd in 1990 omgebouwd tot theater.
De kerk werd in 1990 omgebouwd tot theater. ((Foto: aangeleverd))

VHP-lezing Ik geloof in Purmerend

PURMEREND - De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) organiseert op woensdag 20 november de rijkelijk met beelden geïllustreerde lezing 'Ik geloof in Purmerend'. Deze wordt in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 verzorgd door Jan Dekkers. Aanvang 20.00 uur.

Dekkers vertelt over de kerkgeschiedenis van Purmerend. Over de komst van het christendom in Purmerend en het begin van het kloosterleven in die zelfde tijd. Voorts over de eerste kerk in de vijftiende eeuw met Willem Eggert als financier, over de stadsbrand van 1519 en de herbouw van de tweede kerk onder Magdalena van Waardenburg, de weduwe van Jan van Egmond.

En verder de Reformatie en daarmee voor de katholieken de schuilkerkentijd, en de bouw van een klein kerkje in de Paepenstraat in het begin van de achttiende eeuw. Na de Franse tijd en de invoering van de Grondwet in 1848 begon een nieuwe periode voor het rijke roomse leven met de bouw van een nieuwe neogotische kerk (de vierde kerk) met als promotor Klaas Brantjes; de afbraak daarvan en de bouw van de vijfde kerk in 1955, die in 1990 werd omgebouwd tot Theater de Purmaryn. Dus echte Purmerendse geschiedenis. Voorzien van vele afbeeldingen.

Leden van de VHP hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang; niet-leden betalen € 3,50.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten