Column Z Lijner 'Snapt u het nog?

Algemeen

Het kabinet spreekt van het grootste vraagstuk ooit. Groter dan het vluchtelingenvraagstuk, groter dan de economische crisis. De stikstof- én PFAS-problematiek is groter dan groot en vereist diep denkwerk en slimme oplossingen. Laat dat maar aan de regering over, zou je zo denken. En jawel hoor, er is een (begin van) een oplossing. De maximumsnelheid op autowegen wordt begrenst op 100 kilometer per uur. Goed plan. Minder ongelukken, minder files, betere doorstroming. Dat er minder accijns binnenkomt kan wellicht gecompenseerd worden met de opbrengst van de boetes die worden uitgedeeld vanwege het overtreden van de 100 km grens.

Maar … eeh … in de randstad zijn niet heel vele autosnelwegen waarop nu nog 130 km per uur gereden mag worden. Enne … 's avonds en 's nachts geldt de beperking niet. Klaarblijkelijk is er volgens het kabinet tijdens de donkere uren geen CO2 uitstoot? Merkwaardige redenering.

Nog een punt. Huishoudens en kleine bedrijven krijgen vanaf volgend jaar geen subsidie meer bij de aanschaf van pelletkachels of biomassaketels. Die apparaten stoten namelijk veel koolmonoxide, stikstof en fijnstof uit. Weliswaar komt er minder CO2 vrij dan bij gasinstallaties, maar dat weegt niet op tegen de negatieve effecten.

In Purmerend zijn we trots op de biomassacentrale die 80 procent van de huishoudens van warmte voorziet. Geen aardgas meer, maar biomassa. En er komt binnenkort een tweede centrale bij. Nog meer biomassa de oven in. Volgens de directeur van de Stadsverwarming is biomassa slechts een tijdelijk iets en zeker niet dé oplossing van het stikstofprobleem. Op termijn zullen we ons verwarmen met aardwarmte (of zoiets). Misschien was dat gas nog niets eens zo slecht.

Snapt u het nog? Als het donker is lekker hard rijden. Volgend jaar geen subsidie meer op biomassaketels. Stadsverwarming via biomassa is slechts tijdelijk. Er komt een nieuwe biomassacentrale. Ik ben het spoor bijster. Voortaan rijd ik zodra het donker is in mijn elektrische auto lekker hard over snelwegen, bij thuiskomst pook in de pelletkachel nog wat op en denk aan al die Purmerenders die dromen over aardwarmte, zonnepalen en wind op zee.