Het ensemble is al helemaal in kerststemming. Van links naar rechts: Hilda Raasing, Tom Hage, Andrea Vos en Yan Bijpost.
Het ensemble is al helemaal in kerststemming. Van links naar rechts: Hilda Raasing, Tom Hage, Andrea Vos en Yan Bijpost. ((Foto: Pim de Vries))

Voor Boboli Ensemble begint kerst in kerkje Kwadijk

REGIO - Passie voor en de liefde om de muziek met elkaar te delen zorgen ervoor dat het Boboli Ensemble al bijna 20 jaar bestaat. De verveling slaat nog lang niet toe bij de initiatiefnemers Hilda Raasing (mezzo-sopraan)en Yan Bijpost (bariton), die in de loop der jaren aanvulling kregen van Andrea Vos (sopraan) en Tom Hage (bariton). Stuk voor stuk hebben ze hun sporen als solist in binnen- en buitenland verdiend. Maar de slagroom op de taart, zoals ze hun muzikale reizen met het Boboli Ensemble ervaren, willen ze voor geen goud missen. Op zaterdag 21 en zondag 22 december brengt het kwartet volgens goede traditie een kerstprogramma in het kerkje van Kwadijk. Beide concerten zullen tot en met de laatste plek bezet zijn.

"We doen deze kerstconcerten al tien jaar in het schitterende kerkje. We weten ook zeker dat er veel oude bekenden komen. Zij hebben zoiets van: als het concert van het Boboli Ensemble gaat beginnen, kan de kerst van start gaan", aldus Yan Bijpost. Onder leiding van de inwoner van Zuidoostbeemster en Hilda Raasing, woonachtig in Warder, begon het Boboli-avontuur in 2005 met een uitnodiging van een galerie in de Schermer. Bijpost: "Voor de opening van een tentoonstelling zochten ze een muzikale act. Met mensen vanuit een kamerkoor, waaronder Hilda, hebben we toen a capella opgetreden, want in nagenoeg alle gevallen werken we zonder versterking."

Waar Hilda en Yan bleven het hart bleven vormen van het steeds populairder wordende Boboli Ensemble voegden Andrea Vos en Tom Hage zich naderhand bij het tweetal. De vier, allen klassiek geschoold, vormen alweer enkele jaren een hecht collectief. Het grote voordeel hiervan is dat de vier het sterkste in elkaar boven halen. "Of we nou repeteren of optreden, we maken er altijd een feestje van. We hebben altijd veel lol. Dat moet ook wel, anders houden we het niet uit. In Kwadijk maken we er weer iets leuks van. Een glas glühwein hoort er standaard bij en we doen vaak een prijsvraagje", vertelt Bijpost.

Andrea Vos: "Ons doel is ook om vaak te vernieuwen. Als we het publiek willen blijven vermaken en verbazen, is dat de enige remedie. Bovendien houdt vernieuwing ons ook scherp." Tom Hage voegt eraan toe: "De grote kracht is bovendien dat we positief kritisch naar elkaar zijn. En dat werkt. Dat vergt enige discipline, maar werkt perfect. Het komt goed uit dat we het nodige van elkaar kunnen hebben en dat we goed de balans weten te vinden."

Het Boboli Ensemble heeft in de voorbije jaren een aantal opvallende concerten mogen verzorgen. Hilda Raasing: "We hebben in het Rijksmuseum mogen zingen. Dat was heel speciaal, want we mochten bij bepaalde schilderijen zelf muziek uitzoeken en vervolgens zingen. Wat me ook is bijgebleven is het benefietconcert voor Huis aan het Water in de Grote Kerk van Edam. En niet te vergeten het optreden met fanfare Kunst na Arbeid in de Taborkerk in Purmerend."

Heel apart heeft het ensemble het optreden op het landgoed van Herman van Veen ervaren. "We willen alle optredens enigszins een persoonlijke tint geven. Dus zijn we daar met repertoire van Herman van Veen aan de slag gegaan. Heel bijzonder was dat", aldus Andrea Vos.

Ambities hebben de leden zeker. Zo zou het kwartet nog graag eens een concert geven in de kleine zaal van theater De Purmaryn in Purmerend. Yan Bijpost: "De intimiteit is goed voor ons, om die reden liever niet in een grote zaal. We zijn op ons best in kleine zalen. Komt ook doordat we a capella en zonder versterking zingen."

Maar eerst zijn de acht ogen van het Boboli Ensemble gericht op de stemmige en sfeervolle concerten op 21 en 22 december in het kerkje van Kwadijk. Op de piano speelt Agnes Kaufmann. De avond is uitverkocht, maar voor de zondagmiddag zijn nog enkele kaarten te koop. De prijs is € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen naar boboliensemble@gmail.com of te bellen met 06 15 83 58 84.        

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten