Z Lijner over 'Gemiddeld meer en toch minder'

Goede voornemens horen bij de start van een nieuw jaar. Voor een gemeentebestuur een lastige opgave. Immers, alles wordt duurder en hoe verkoop je de onvermijdelijk stijgende woonlasten als een goed voornemen? Wethouder Rotgans, de man van de centen, weet het mooi te vertellen. De stijging van de woonlasten ligt met 4,2 % hoger dan de gemiddelde landelijke stijging, maar de totale woonlasten liggen in Purmerend nog altijd onder het landelijke gemiddelde. Hoe je het ook wendt of keert: we zijn ruim € 34,- per jaar meer kwijt. Gemiddeld meer extra betalen, maar in totaal gemiddeld minder dan de rest van het land.

Gelukkig zijn de meeste Purmerenders behoorlijk tevreden. En terecht! Slechts een heel klein deel van de inwoners zou willen verhuizen naar elders. Uit een recent gehouden onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de stadgenoten redelijk tevreden is met hun stad. Een score van een dikke zeven, om precies te zijn een 7.7, vond ik vroeger op school een hele dikke voldoende en spoorde mij niet aan om te streven naar een hogere score. Een ambitieus gemeentebestuur streeft natuurlijk naar mooiere cijfers. Een uitdaging.

Waar we met z'n allen minder tevreden over zijn – zo blijkt uit het onderzoek - is de bereikbaarheid van de binnenstad. Vooral de automobilisten uiten daarover hun onvrede. En als ze de binnenstad een keer bereikt hebben dan volgt de zoektocht naar een parkeerplaats.

Tijdelijke oplossingen in het Wagenweggebied zullen de ontevreden parkeerplekzoekers niet blij maken. Daar zijn toch echt structurele oplossingen voor nodig. Te beginnen met een parkeergarage onder de Schapenmarkt en nog beter: gebruik de Koemarkt om Purmerend te voorzien van de zo vurig verlangde parkeerplaatsen. Damwand rondom, uitgraven en twee parkeerdekken aanleggen. Klaar is Kees, zou je denken. Maar Evelien is Kees niet. Zij wikt en weegt en laat ons gissen. En die arme winkeliers zien ondertussen hun klandizie teruglopen.

Als het nog veel langer duurt dan is het probleem zomaar opgelost. Geen winkels meer, geen geopende restaurants, geen bezoekers. Ruimte genoeg!

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten