Moncef Beekhof tussen de collecties.
Moncef Beekhof tussen de collecties. ((Foto: Han Giskes))

Purmerends Museum zit in de lift

PURMEREND - Het Purmerends Museum heeft over het afgelopen jaar een recordaantal bezoekers weten te bereiken. Met ruim 11.000 bezoekers werd het beste resultaat van de afgelopen tien jaar bereikt. Tot grote blijdschap van directeur Moncef Beekhof, die officieel op 1 juli is aangetreden. Sindsdien is hij met een duidelijke visie op de toekomst van het museum en de plaats ervan in de stad en de regio aan de slag gegaan. "Een sterk en zichtbaar museum heeft effect op de hele stad", verkondigde hij destijds in het magazine Regio Zaken.

"In veel steden fungeert het museum als trekpleister waarbij de bezoekers in de stad ook terecht kunnen voor een lunch, boodschappen of winkelen. Waarom zou dat in Purmerend, een stad die ook op veel andere terreinen veel te bieden heeft, anders zijn?", vroeg Beekhof zich bij zijn aanstelling af. Als geen ander weet hij dat de financiële middelen van het museum beperkt zijn. Dat ziet hij echter niet als groot nadeel. "Integendeel, want als er niet voldoende financiële middelen zijn ben je aangewezen op je creativiteit. En ik heb gemerkt dat wij, en dan bedoel ik natuurlijk alle medewerkers, daar heel goed in zijn", aldus Beekhof, die voor zijn klus in Purmerend als marketing- en communicatiemanager bij het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam werkte.

Flinke sprong

In 2019 maakte het Purmerends Museum een flinke sprong met de bezoekersaantallen. In de afgelopen tien jaar kwamen er gemiddeld rond de 8.000 mensen naar de verschillende tentoonstellingen en evenementen. De toename is deels toe te schrijven aan de succesvolle tentoonstellingen Breien in Keramiek en Tweehonderd jaar Noordhollandsch Kanaal en de presentatie van een collectie kerststallen in december, maar ook aan enkele drukbezochte evenementen als de Open Monumentendagen, diverse kunstlezingen en de taxatiedagen.

VVV Museumwinkel

Een andere reden van de toename is dat de VVV Museumwinkel dit jaar ruim 2.100 bezoekers trok. Zowel bewoners van Purmerend als nationale en internationale toeristen wisten en weten steeds vaker de weg te vinden op zoek naar informatie over de stad en fiets- en wandelroutes, lokale producten en boeken over de stad en de streek. Vanaf deze maand worden het Purmerends Museum en de VVV Museumwinkel door middel van een doorgang met elkaar verbonden en kunnen bezoekers ook via de winkel het museum verlaten. De VVV en Museumwinkel blijven echter ook aan de Peperstraat 35 toegankelijk.

Inmiddels is ook de samenwerking gezocht met VISIT Beemster. Vanaf 22 januari aanstaande is het museum gastheer van 'Levenslicht', het lichtmonument van kunstenaar Daan Roosegaarde, dat is gemaakt in het kader van de landelijke herdenking 75 jaar Vrijheid. Vanaf 4 april organiseert het museum de tentoonstelling 'De vergeten oorlog - Indische verhalen' over de oorlogsgeschiedenis in Nederlands-Indië en de periode daarna door de ogen van vijf mensen uit Purmerend.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten