Column Z Lijner: Backyard

Algemeen

Veel mensen die zich vanwege psychische problemen niet zelfstandig kunnen handhaven wonen in beschermde woonvormen. Voor het bieden van beschermd wonen is aanleiding als iemand er niet in slaagt om zelfstandig te wonen zonder de directe nabijheid van toezicht of ondersteuning.Voor een deel van de doelgroep is 'beschermd wonen' een opstap (terug) naar zelfstandig wonen.

Veranderingen in de zorg en vooral de verschuiving van de zorgtaken van Rijk naar gemeente stellen gemeenten voor lastige en misschien wel onoplosbare vraagstukken. In Purmerend is dat niet anders. Ook in onze stad zijn er mensen die 'tussen wal en schip zijn geraakt' en die toch een dak boven hun hoofd verdienen. Iedereen heeft er belang bij dat huurders met psychiatrische problemen of een (lichte) verstandelijke beperking goed worden begeleid. Ontoereikende begeleiding kan immers leiden tot verwaarlozing, overlast, wanbetaling of andere problemen.

Duivels dilemma

En daar zit nu precies het duivelse dilemma. Enerzijds: de gemeente heeft de plicht te zorgen voor een goede opvang. Anderzijds: van burgers, van ons inwoners dus wordt verwacht (en terecht!) dat wij accepteren dat niet iedereen in staat is om een 'normaal' leven te leiden.

Maar, zo hoor je dan al snel, moet dat dan in 'mijn achtertuin'? Kan dat niet ergens anders? Heel begrijpelijk vragen en zorgen. De gemeente, en dan in het bijzonder de verantwoordelijke wethouder, zullen niet over één nacht ijs gaan alvorens met plannen naar buiten te komen. En vaststaat dat 'ze' het nooit goed doen.

Rapen gaar

Het iedereen naar de zin maken is een onmogelijke opgave. Er zal naarstig gezocht zijn naar geschikte locaties en zodra de gemeente met een plan naar buiten komt dan 'zijn de rapen gaar'. Gemor, protest, petities. Verontruste burgers zoeken naar alternatieven om te voorkomen dat de 'probleemgevallen' in hun achtertuin komen wonen.

Ik begrijp de ophef, maar een oplossing heb ik niet. Wel zou ik er bij de gemeente nog maar eens op aan dringen om alle voors en tegens nog eens tegen het licht te houden. Een natuurgebiedje opofferen kan altijd nog.