Patricia Alonso (links), hier met Melanie, biedt transgenders de ruimte.
Patricia Alonso (links), hier met Melanie, biedt transgenders de ruimte. ((Foto: Rodi Media/JB))

Alonso's zet deur wagenwijd open voor transgenders

PURMEREND/REGIO - Geboren worden in een in een verkeerd lichaam! Voor veruit de meeste transgenders is het in meer dan één opzicht complex. Het doet niet alleen veel met je lichaam, gevoel en gedachten. Er komt bij dat je in de dagelijkse praktijk nog steeds geconfronteerd wordt met onbegrip. En dat in 2020!

Transgenders uit heel Noord-Holland elke laatste zaterdag van de maand welkom

"Toch gaat het langzaam maar zeker de goede kant op", meent Melanie, voorzitter van de Stichting Transgenders Noord-Holland. "We kunnen ons weliswaar nog niet overal en op elk gewenst tijdstip vertonen, maar de plaatsen waar dat wel het geval is worden talrijker. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn heel veel adressen waar we naartoe kunnen gaan. Ik merk ook bij steeds meer mensen acceptatie. Dat komt ook doordat het steeds vaker in de publiciteit komt", vervolgt ze.

Patricia Alonso, eigenares van bar Alonso's in de Gors in Purmerend, werd vorig jaar via de stichting RER (Roze en Regenboog) benaderd met de vraag of de LHBTI-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) welkom was voor een karaoke-activiteit. "Ik heb meteen ja gezegd. Komt ook doordat ik een neefje heb die van vrouw naar man is getransformeerd. Ik heb in het proces dus wel een streepje voor. Het was in de zomer en het plan was om de activiteit buiten te houden, maar vanwege de regen moest iedereen naar binnen. En dat ging vanaf het begin geweldig. Alle bezoekers smolten met elkaar samen. Er viel geen onvertogen woord, alsof het nooit anders was", vertelt Patricia over de prille start.

Laatste zaterdag van de maand

De kennismaking van toen krijgt met ingang van zaterdag 25 januari een structureel vervolg krijgt, want voortaan zijn alle transgenders uit Noord-Holland elke laatste zaterdag van de maand vanaf 20.00 uur welkom bij bar Alonso's. "We doen veel voor poolbiljarters, tonen altijd de wedstrijden van Ajax op groot scherm en zijn er voor de mensen uit de buurt. Dus waarom geen transgenders", aldus Patricia.

Melanie: "We zijn erg blij met deze mogelijkheid. Tot nu toe is er eens in de maand een besloten avond in De IJsendijker. Dat is heel fijn maar hier kunnen we in het openbaar genieten van een leuk avondje uit. Ik verwacht er veel van." Over de verwachte opkomst denkt Melanie in eerste instantie 20 mede-transgenders te ontmoeten. "Het moet groeien en op langere termijn verwacht ik zeker meer mensen. Niet alleen uit Noord-Holland, de praktijk elders wijst uit dat ze vanuit het hele land komen."

Toneelstuk Damesweelde

Trouwens, in oktober van dit jaar wordt in theater De Purmaryn het toneelstuk Damesweelde opgevoerd. Deze op waarheid beruste productie, waarvan de repetities in volle gang zijn, kan dankzij subsidie vanuit de gemeente worden gemaakt. "Het is heel belangrijk,. zeker voor een Regenbooggemeente als Purmerend. Naast de opvoering in De Purmaryn staan we met Damesweelde ook drie keer in het Polanentheater in Amsterdam en in het Pakhuis in Hoorn. Ook dat is weer een hele belangrijke stap voorwaarts", zegt Melanie tot slot.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten