Spel op de wagen rondom Woonplek

Algemeen
Grote drukte op het Oudelandsdijkje.
Grote drukte op het Oudelandsdijkje. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Zo'n vijftig buurtbewoners verzamelden zich zondagochtend rond half 11 op het Oudelandsdijkje naast de begraafplaats. Waar Hart van Nederland, het programma van SBS6, opnamen kwam maken over de commotie rondom de plannen van de gemeente op die plaats een Woonplek te creëren voor mensen met complexe problematiek. De week ervoor waren omwoners al langs de deuren gegaan met een petitie tegen de Woonplek die inmiddels door bijna 2200 mensen is ondertekend. De landelijke belangstelling was voor hen dan ook een extra steuntje in de rug.

Het was vast een mooi uitzicht op deze zonnige winterdag vanaf de brug waar wethouder Thijs Kroese de filmploeg het eerst te woord stond, ver van de verzamelde buurtbewoners op de dijk. De zon scheen op het kleine stukje groen, een eiland middenin het centrum van buitenactiviteiten van de stad. Met aan de ene kant het Leeghwaterpark met de vele festivals, de kinderboerderij, de speeltuin en het zwembad, en aan de andere kant de begraafplaats en het druk bereden fietspad waar veel scholieren hun weg naar school afleggen. De bewoners van de nieuwe wijk Klein Where waren groot vertegenwoordigd: de Woonplek ligt pal voor hun deur, op een plaats waar, toen zij hun woning kochten, volgens bestemmingsplan niet gebouwd zou worden.

Veiligheid

Maar het is niet zozeer de bebouwing zelf waar ze tegen protesteren, het gaat de bewoners vooral om de veiligheid. "Het zijn niet de minsten die ze hier onderdak willen geven", geeft Mariska de Kraker aan. Samen met Daphne de Vries en Nancy de Rooij-Brand is ze woordvoerder van de groep. Ze hebben hun huiswerk goed gedaan en pakken het raadsvoorstel erbij waarop precies omschreven staat voor wie de Woonplek is bestemd.

Het betreft mensen die in hun huidige woonplek bewezen grote overlast geven in de buurt. Rommel en onrust in winkelcentra, diefstal, zwerfvuil, overlast en vervuiling in flats, gevoel van onveiligheid voor de bewoners, en buurtgenoten die geconfronteerd werden met mensen die agressief zijn en zichzelf ernstig verwaarlozen. Mensen bovendien die het ontbreekt aan inzicht in eigen problematiek, terugkerend overlast op straat geven, en zorg-mijdend gedrag, beperkt sociaal aanpassingsvermogen en onsamenhangend of grensoverschrijdend gedrag vertonen.

Concentratie van overlast

"Wat kun je verwachten wanneer je twintig van deze mensen concentreert op één plek?", vragen de dames zich af. "Dan krijg je een concentratie van de, bewezen, overlast. Maar wanneer we dat aangeven bij de gemeente krijg je als antwoord: het is nooit uit te sluiten dat nieuwe bewoners overlast veroorzaken."

Dinsdagavond 21 januari is er de inloopavond van de gemeente voor de buurtbewoners. Deze is intussen verzet van stadhuis naar P3 vanwege het grote aantal aanmeldingen. Bovendien is de opzet veranderd; de aanmelders krijgen een tijdblok en worden in kleine groepjes opgedeeld. "Dat is dus een wassen neus. De kracht van het collectief is daarmee weg", geeft Nancy aan.

Rondje langs de fracties

Maar de buurtbewoners hebben meer in het vat. Op 4 februari gaan ze een rondje fracties doen in het stadhuis, voorafgaand aan de dag dat het voorstel in de raad wordt besproken. Is het tij nog te keren denken ze? Mariska: "We hopen dat ze allemaal nog eens goed gaan nadenken, open en eerlijk, en niet alleen maar de coalitie sterk willen houden. Dat ze luisteren naar de bezwaren van de bewoners."

"En wanneer ze in twijfel trekken of de 2200 ondertekenaars echt wel belanghebbend zijn: er zijn in principe veel meer belanghebbenden", vult Daphne aan. "Alle scholieren die hier elke ochtend en middag langs fietsen, iedereen die een festival in het park of de speeltuin bezoekt. Dit is in feite het bruisende hart van Purmerend, waar alle voorzieningen zijn." De Woonplek zien ze daarin als een tikkende tijdbom. "Straks wonen wij op een slapende vulkaan, zo voelt het."

Mariska de Kramer wordt geÏnterviewd door SBS6.
Mariska de Kraker, Daphne de Vries en Nancy de Rooij-Brand op de bewuste plek.