Z Lijner: "Vraag het Mario"

Het overkomt vrijwel ieder de kind. De vraag 'Wat wil jij later worden'? Een nogal afgezaagde vraag die vaak standaard antwoorden oplevert. Brandweerman, verpleegster, piloot, prinses, schooljuf, het zijn de geijkte reacties. Zelden hoor je een kind antwoorden dat hij of zij minister-president wil worden. Of burgemeester, laat staan wethouder.

Een enkele uitzondering natuurlijk daargelaten. Ik kan me voorstellen dat een man als Rob Jetten al heel jong liet blijken de politiek in te willen. Maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Veel van onze bestuurders zullen dat bij toeval geworden zijn. Het kwam 'zo maar' op hun pad.

Minder rooskleurig

Neem nu het Purmerendse College van Burgemeester en Wethouders. Behalve wethouder Thijs Kroese, die in de voetsporen van zijn moeder trad, schat ik in dat de andere vier (Rotgans, Van Meekeren, Tijmstra en Hegger) min of meer bij toeval het ambt van wethouder zijn gaan bekleden. Het is natuurlijk een uitermate eervol ambt. Een functie waarin je invloed hebt, en die in zekere zin de gelegenheid creëert om maatschappelijk van betekenis te zijn én die bovendien de kans biedt om idealen te verwezenlijken. De werkelijkheid zal weerbarstiger zijn en minder rooskleurig.

Passende antwoorden?

Een wethouder wordt geacht verstand te hebben van alle dingen die tot zijn of haar portefeuille behoren. En mocht de parate kennis te kort schieten dan zijn er altijd nog de ambtenaren die de wethouder souffleren. Maar dan nog! Kun je alles wat op je bord komt voorzien en overzien? Heb je altijd passende antwoorden klaar op vragen die je tevoren nimmer had kunnen bedenken?

Neem nu wethouder Hegger die onlangs de vraag voorgelegd of het niet oneerlijk is dat er in de hoogte van bijstandsuitkeringen geen verschil is tussen mannen en vrouwen, aangezien alleen vrouwen kosten moeten maken voor menstruatie. Die arme Mario toch. Moet hij daar nu ook al iets van vinden? Inmiddels heeft Hegger laten weten er niet veel heil in te zien om vrouwen tegemoet te komen bij zogeheten 'menstruatie-armoede'.

Die Mario toch. Zou hij ooit gedacht hebben antwoord te moeten geven op een vraag over de kosten van menstruatie? Vast niet.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten