Dit beeld is vanaf woensdag definitief voorbij. Of niet, maar dan riskeer je een pittige bekeuring.
Dit beeld is vanaf woensdag definitief voorbij. Of niet, maar dan riskeer je een pittige bekeuring. ((Foto: Han Giskes))

Gedogen fietsen in binnenstad voorbij

PURMEREND - Het centrumgebied van Purmerend is een voetgangerszone. Dit betekent dat het er niet is toegestaan om auto's te parkeren of te fietsen. Voor fietsers werd hierop een uitzondering gemaakt op tijden dat er werd geladen en gelost. Dit gaat nu, mede op verzoek van de ondernemers, veranderen. Omdat fietsen in de binnenstad voor veel overlast zorgt, mag dat vanaf woensdag 29 januari niet meer.

Het centrumgebied blijft een voetgangersgebied. De uitzonderingen die daar op waren verdwijnen. Wel komt er een fietsverbinding tussen de Gedempte Where en Nieuwstraat, via de Kalversteeg en Koestraat. Daar mogen fietsers, te gast, fietsen. Dit geldt de hele dag door en alleen voor fietsers. Snorfietsen en bromfietsen zijn niet toegestaan. De route Koestraat/Kalversteeg kan zo alsnog gebruikt worden om op de fiets de stad te doorkruisen. Door de inrichting en breedte van de weg, leent deze route zich goed voor het combineren van fietsers met voetgangers.

Ter inzage

Begin vorig jaar heeft dit voorstel ter inzage gelegen op het stadhuis. Een aantal inwoners heeft toen op het voorstel gereageerd. Op basis daarvan zijn de regels aangepast. Er werden zorgen geuit waarnaar de gemeente heeft geluisterd. Dit gaat met name over mensen die slecht ter been zijn. Bij aantoonbare medische noodzaak is een ontheffing van het fietsverbod aan te vragen.

Ontheffing

Bij medische noodzaak is een ontheffing aan te vragen. Deze kan per brief worden aangevraagd bij het team Vergunningen, Beleid en Advies. Een aanvraag doen kan ook per e-mail naar APV@purmerend.nl. Hiervoor is een bijgevoegde doktersverklaring nodig waaruit een medische noodzaak blijkt. De ontheffing wordt verleend voor een periode van 5 jaar. Daarna kan verlenging worden aangevraagd wanneer de medische noodzaak nog aan de orde is. Het legestarief voor 2020 bedraagt € 46,20.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten