Z Lijner over dualisme

Dualisme

Vorige week ontvouwde wethouder Tijmstra de allernieuwste plannen om nabij het gemeentehuis een ondergrondse parkeergarage te realiseren. De loftuitingen waren niet van de lucht toen de plannen in de raadscommissie werden besproken. Op een enkele partij na, was er alom lof en optimisme. Dat de VVD echter kritische geluiden liet horen, vond ik nogal opmerkelijk. Te ver van het winkelgebied, te laat en duur. Kennelijk zijn de liberalen snel vergeten hoe hun eigen wethouder Krieger, ten tijde van de herinrichting van de Koemarkt, een faliekante tegenstander was van een parkeergarage onder de Koemarkt. De toenmalige VVD-fractie wist niet wat het woord dualisme precies betekende en stond vierkant achter hun wethouder. Inmiddels kunnen we met een gerust hart concluderen dat het een grote misser was van de liberalen om in die tijd zo halsstarrig vast te houden aan het standpunt. Een garage onder de Koemarkt had ons de ellende van nu kunnen besparen.

Dualisme. Ik miste het ook bij het debat over de woonplek voor mensen met meervoudige problematieken. Elf insprekers, waarvan zeker negen uitgesproken tegenstanders van de plannen aan het Oudelandsdijkje. De coalitiepartijen hoorden het aan, maar wekten bij mij althans sterk de indruk dat zij hun standpunt al hebben bepaald. Ingaan tegen de opvattingen van het college is immers not done! Dualisme? Nooit van gehoord.

Een strohalm voor de tegenstanders kan de geschiedenis van het terrein Post NL zijn. Uiteindelijk werden de megalomane hoogbouwplannen op Post.nl destijds inzet van de verkiezingen. De kiezer strafte het beleid af. De VVD, groot pleitbezorger van de torenflat, leed een ongekend verlies. En zie: er ligt nu een plan waar de overgrote meerderheid van het volk tevreden over is.

Wanneer nu de insprekers de krachten bundelen en de uiteindelijke plannen voor het Oudelandsdijkje bestrijden via bezwaar- en beroepsprocedures en dus de boel weten te vertragen, dan zou het plan weleens inzet kunnen worden van de volgende gemeenteraadsverkiezingen.  Wetende dat de kiesdeler ongeveer 840 was, en wetende ook dat de petitie inmiddels al door meer dan 2700 mensen is ondertekend, dan kunnen de tegenstanders straks een bepalende factor zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar 2021, en dat is eigenlijk niet zo heel erg ver weg meer.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten