Maarten Oortwijn in het Purmerends Museum

Algemeen
Een van de werken van Maarten Oortwijn
Een van de werken van Maarten Oortwijn (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het Purmerends Museum toont tot en met mei een aantal stadsgezichten van de tekenaar en illustrator Maarten Oortwijn uit de eigen collectie.

Maarten Oortwijn, geboren in 1912 in Purmerend, volgde een opleiding aan de Kunstnijverheidschool in Amsterdam en kreeg een baan als reclametekenaar. Na de oorlog nam hij de sprong om voor zichzelf te beginnen. Hij maakte diverse tekeningen en illustraties in opdracht en begon zich langzamerhand te specialiseren in landschapstekeningen en in stads- en dorpsgezichten van de provincie Noord-Holland en de regio Waterland in het bijzonder.

Oortwijn hield van de stad Purmerend en de omliggende steden en landschappen. Hij trok er vaak op uit om de ontwikkeling van Purmerend en omgeving vast te leggen. Hij schetste eerst in potlood op locatie en werkte de schets daarna uit in inkt. Het inkleuren, waardoor een aquarelachtig effect ontstond, deed hij later. Oortwijn werd wel beschreven als de 'fotograaf met de pen'. Zijn werken geven een haast fotografisch nauwkeurige weergave van topografie en architectuur, van ambachten en interieurs van woningen of kerken. Hij tekende tien jaar lang in opdracht voor het maandblad De Speelwagen, een blad speciaal gericht op de historische schoonheid van Noord-Holland. Oortwijn tekende door tot aan zijn dood in 1996.