André Tiepel (tweede van rechts) als middelpunt in The Sunshine Boys. Corry Busio, Cees Wingelaar en Michel Bart zijn de andere acteurs.
André Tiepel (tweede van rechts) als middelpunt in The Sunshine Boys. Corry Busio, Cees Wingelaar en Michel Bart zijn de andere acteurs. ((Foto: Han Giskes))

"Toneel spelen is een virus"

PURMEREND - Het Purmerender Stadstoneel (PST) werd 85 jaar geleden opgericht door Her Uitslager, Henk de Vries en Andries Tol. André Tiepel (65) maakt nu 40 jaar deel uit van het toneelgezelschap. Een onvervalst jubileum. Traditie bij de vereniging is dat de jubilaris het jaarlijkse stuk mag uitkiezen. In het Amsterdamse DeLaMar Theater deed André Tiepel inspiratie op. Dáár zag hij The Sunshine Boys en toen het bestuur van PST hem vroeg welk toneelstuk hij graag zou willen brengen, wist hij het zeker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart is het zover. Op de bühne van De Purmaryn brengen André en naast hem Cees Wingelaar, Michel Bart en Corry Busio/Conny Stelpstra The Sunshine Boys tot leven.

Jubilaris André Tiepel voert met Purmerender Stadstoneel The Sunshine Boys op

We spreken het viertal in het bescheiden maar o zo intieme eigen theatertje, tevens repetitieruimte, aan de Violenstraat. Met natuurlijk de jubilaris als middelpunt. "Ik heb het stuk gezien met André van Duin en Cees Hulst als Willie en Oskar in de hoofdrollen. In een woord geweldig. Gelukkig was het bestuur en de collega-acteurs het eens over de keuze", aldus Tiiepel.

Parodie op Snip & Snap

The Sunshine Boys is een soort parodie op Willie Walden en Piet Muyselaar, oftewel Snip & Snap. Willie en Oskar waren ooit een onafscheidelijk en succesvol komisch duo. Totdat de een zich ineens terugtrekt en de ander alleen en in wrok achterlaat. Na jaren belt de TROS met de vraag of beiden nog een keer hun onnavolgbare dokterssketch willen opvoeren. De omroep stelt het duo een goedbetaalde tijdelijke terugkeer in het vooruitzicht. De grote vraag is of ze er klaar voor zijn. Ouder worden, trots, loslaten en vriendschap vormen de ingrediënten.

Lastige karakters

"Het is een vrij pittig stuk met lastige karakters om te spelen. Met Oskar, die destijds de stekker eruit trok, en Willie, die is blijven hangen. En die ook boos is gebleven. Het is ook een beetje de tragiek van het verhaal", vertelt André over de inhoud.

De eerste rol van Tiepel deed zich achter de schermen voor. "Dat was tijdens Polyester Polka. Toen stond ik achter het toneel en moest ik wat geluid regelen en alleen aan het einde de woorden 'ik ben Gerard' roepen. Daarna was het meteen afgelopen", zegt hij lachend. Hij heeft uitgerekend dat hij in de afgelopen 40 jaar jaar zo'n 53 rollen heeft vertolkt. Wingelaar, die 41 jaar lid is, speelde ongeveer 80 rollen en Corry Busio en Michel Bart respectievelijk 30 en 13 rollen. "Vroeger speelden we twee stukken per jaar, nu is dat er eentje."

Uitlaatklep

Wat is het geheim achter 40 jaar toneel spelen? André Tiepel, die in het dagelijks leven mensen met een beperking vervoert, hoeft niet eens lang na te denken. "Het is een virus dat nooit meer over gaat. Ik ben ooit door Hans Jager (ras-Purmerender met een indrukwekkend verenigingsleven, JB) geadviseerd om lid te worden van deze club en vind het tot op de dag van vandaag heerlijk om onderdeel te zijn." Secretaris Sanne Scalongne, ook aanwezig bij een deel van het gesprek: "Toneel spelen is zo'n mooie uitlaatklep."

The Sunshine Boys, met André Tiepel in een van de hoofdrollen, is op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart te zien in theater De Purmaryn. Reserveren van kaarten (à € 14,- ) kan aan de kassa, via de website www.depurmaryn.nl of telefonisch 0299 43 22 05.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten