Z Lijner over aantrekkelijk houden van centrum

Met zekere regelmaat brengt het onderzoeksbureau Locatus in beeld hoe het gesteld is met de leegstand van winkelruimten in Nederland. De sporen die het internet veroorzaakt zijn groot en diep. Landelijk gezien staat maar liefst 7,3 procent van alle winkelpanden leeg. In Purmerend is het niet veel beter: 7,2 procent; aanzienlijk meer dan het provinciale gemiddelde van 4,9 procent.

Structurele maatregelen om centrum zo aantrekkelijk mogelijk te maken heb ik nog niet gezien

Echte geen cijfers om trots op te zijn. Toch zegt mijn gevoel me dat een score van 7,2% nog niet zo slecht is. Als ik door het stadshart loop dan bekruipt me het gevoel dat de leegstand veel groter is. Schijn bedriegt kennelijk. Natuurlijk, nagelwinkels, kappers, sportscholen en telefoonwinkels, ze tellen mee. Maar of die een winkelgebied levendiger maken, acht ik nogal twijfelachtig. Zou je die winkel niet mee tellen dan zou het beeld nog veel somberder zijn.

De meeste mensen stellen een levendig winkelgebied op prijs. Maar veel van diezelfde mensen doen hun inkopen op het internet. Zij mogen dus niet klagen over het wegkwijnende winkelaanbod. Maar ook van de winkeliers mag men een pro-actieve houding verwachten. Winkelen moet een uitje zijn. Funshoppen, persoonlijke service, goede adviezen, gastvrijheid. Het zijn van die dingen die het internet ontbeert. Purmerend is binnenkort een mooie boekhandel rijker. Niet alleen boeken, maar ook een kopje koffie, gastvrijheid en beleving stelt de boekhandelaar in het vooruitzicht. Prima, prima!

Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook van de gemeente mag verwacht worden dat die alles op alles zet om het stadshart een bruisend hart te laten zijn. Daar is meer voor nodig dan de borden met 'Purmerend = Waterlands goed'. Schone straten, stadsdistributie, bankjes, bloembakken en parkeerruimte, heeeeel veeeel parkeerruimte.

Laaghangend fruit

Fietsers beboeten doet mij denken aan het plukken van laaghangend fruit. Maar echt structurele maatregelen die het stadscentrum zo aantrekkelijk mogelijk maken … nee die maatregelen heb ik nog niet gezien.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Purmerend


Wekelijks op de hoogte van Purmerend nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

Meer berichten